Ka tartumaalane põhjendab Lätist alkoholi toomist tasuvusega

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud Lõuna-Eestlased on käinud aasta jooksul napsi ostmas Valga-Valka endisesse piiripunkti rajatud alkoholipoes. Kel rohkem aega, külastab teisigi Põhja-Läti linnu, et sealset valikut uurida.
Paljud Lõuna-Eestlased on käinud aasta jooksul napsi ostmas Valga-Valka endisesse piiripunkti rajatud alkoholipoes. Kel rohkem aega, külastab teisigi Põhja-Läti linnu, et sealset valikut uurida. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Ehkki ükski Tartumaa nurk ei piirne Läti vabariigiga ning Emajõelinna lahutab lätlaste Valkast pea 90 kilomeetrit, kinnitab kolmandik tartumaalastest, et on käinud Lätist alkoholi ostmas.

Eile avaldas uuringufirma Norstat Eesti-Läti alkoholi piirikaubanduse uuringu tulemused, milles esitati mitmeid mõtlemapanevaid fakte. Selgus, et Eesti lõunapoolsetes maakondades on naabrite juures kangema kraami järel käimine eriti mastaapne. Tartu Postimees küsis uurijatelt eraldi, kas tartumaalaste ostukäitumine erineb teistest Lõuna-Eesti elanikest.

Selgus, et tartumaalasi vahemaa lähemate Läti linnadega ei kohuta ning 33 protsenti neist on käinud tänavu isiklikult Lätis napsi ostmas. Mõistagi ei saa seda numbrit võrrelda Valgamaaga, kus üle piiri on kraadiga jooke toonud pea 70 protsenti tööealisest elanikkonnast. Võrumaa vastav number on 54 ja Põlvamaal 46.

Tartumaa vastajatest ütles 61 protsenti piiripoode külastanutest, et sõit tasus end ära. Veel 34 protsenti leidis, et sõit tasus end ära mingil määral. Pea pooled ehk 48 protsenti tartumaalastest kinnitas, et käis üle Läti piiri alkoholi toomas rohkem kui ühe korra.

Alkoholitootjad ja maaletoojad lasid uuringufirmal piirikaubandust uurida seetõttu, et kangema kraami müügimahud on Eestis viimasel ajal märgatavalt langenud. Uuringu tulemustest võib aga välja lugeda, et eestlaste alkoholi tarbimine ei pruugi seetõttu olla vähenenud. Meelemürgi järel käiakse lihtsalt naabrite juures.

Üle Eesti küsitleti 1000 inimest, neist 110 vastajat elab Tartumaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles