Lemmatsi alajaam uueneb

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elekter
Elekter Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Elektrilevi allkirjastas ehitajaga Tartu Lemmatsi piirkonnaalajaama uuendamise lepingu, kõigiks töödeks kulub 1,37 miljonit eurot.

Lemmatsi alajaam on Tartumaa elektrivõrgu oluline sõlmpunkt, mida läbib aastas üle 53 gigavatt-tunni elektrienergiat. Lemmatsi alajaam varustab elektriga 4483 majapidamist ja ettevõtet Tartu Ränilinna, Maarjamõisa, Tammelinna, Variku linnaosas ja Ülenurme vallas, aga ka Tartu ülikooli haiglaid, kliinikuid, instituute ja Lõunakeskust.

Alajaama rekonstrueerimisel ehitatakse uus hoone, paigaldatakse uus 10-kilovoldine jaotusseade, võimsam trafo ja elektrivõrgu ohutust suurendavad maaühendusvoolude kompenseerimiseseadmed.

«Uus võimsam trafo võimaldab ühendada elektrivõrku uusi liitujaid,» selgitas Elektrilevi võrgu üldplaneerija Meelis Kodres. «Lõunakeskuse lähistel Tartu perspektiivses arengupiirkonnas paikneva alajaama uuendustööde järel on elektrivõrk piirkonna arengut soosiv.» 

Osaliselt on alajaama uuendamist juba alustatud: 2012. aastal vahetati välja alajaama üks trafodest ja 2013. aastal uuendati 35-kilovoldine jaotusseade. Äsja allkirjastatud lepingu tulemusel saab alajaam otsast lõpuni uuendatud. 

Alajaama uuendustöid teeb AS Leonhard Weiss Energy, kõik peab valmis saama järgmise aasta oktoobris.

Eesti suurim jaotusvõrguettevõte Elektrilevi toob elektri põhivõrguseadmetest kodude ja ettevõteteni pea kõikjal Eestis, välja arvatud Läänemaal, Viimsis ja Narvas. Ettevõte haldab ligi 64 000 kilomeetrit elektriliine ja 24 000 alajaama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles