Pildid: Tartus tervitati üliraskelt võistluselt saabunud ultraraudmeest Rait Rataseppa

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Esimese eestlasena ultratriatloni distantsidel maailma tippu jõudnud ultratriatleet ja tartlane Rait Ratasepp saabus pühapäeva õhtul tagasi Šveitsist, kus läbis kümnel järjestikusel päeval ühe täispika triatloni. Eile tervitasid Tartu linn, toetajad ja spordisõbrad koostöös triatloniklubiga TriSmile Rataseppa üheskoos Tartu raeplatsil. 

Ratasepp saavutas Šveitsis maailmakarikaetapil teise koha ja tema nimel on nüüd läbi aegade teine tulemus. Tartlasel võttis kümnekordse triatloni läbimine aega 108 tundi 48 minutit ja 57 sekundit, purustades sellega ka kehtiva maailmarekordi. Rekordiomaniku tiitel jäi aga siiski võistlusel esikoha saanud sakslasele Richard Widmerile.

Pärast 2300 kilomeetri ja 33 tunni pikkust autosõitu ütles Ratasepp, et jooksmas, ujumas ega rattaga sõitmas pole ta pärast võistluse lõppemist käinud, aga võiks vabalt minna, sest füüsiliselt pole selleks takistust ja tunneb ennast väga hästi.

Võimalikult kiiresti lõpetada

Ratasepp rääkis, et Šveitsis kulgesid viis esimest võistluspäeva tema jaoks muretult, pärast seda läks raskeks. Üliraskel katsumusel ei tulnud tal kõigest hoolimata aga kordagi loobumismõtteid. Kui just vigastus ei takista, läheb ta enda sõnul alati lõpuni. «Raske oli küll. Seda raskust ei anna edasi kirjeldada, kui keeruline oli seal vaimselt ennast iga päev käima saada,» lausus ta.

Võistlusele minnes oli Ratasepa sõnul eesmärgiks silme ees 115 tundi, mis oli samal võistlusel kuni eelmise nädalani olnud kõige kiirem aeg. Ultratriatleet ütles, et see number polnud silme ees seepärast, et saada enda nimele maailmarekord, vaid ta soovis iga päev triatloni teha võimalikult kiiresti läbi, et jääks rohkem aega puhkamiseks ja magamiseks.

Ratasepp juhtis võistlust kuni viienda päevani, seejärel tekkis sakslasega 42-sekundiline vahe sisse. «See on nii pikk ja tundmatu asi minu jaoks, et ma ei julgenud endale eesmärgiks seda, et ma teda võidan. Kuni kaheksanda päevani oli kõik võimalik. Kui kaotasin talle 55 minutit, siis teadsin, et sealt enam tagasi ei tule,» meenutas ta.

Õige toitumine

Lisaks kümnekordsele triatlonile Šveitsis, on ultratriatleet suvekuudel läbinud veel kaks väga rasket katsumust. Juunis läbis Ratasepp 110 tunniga ja minimaalselt magades vaid endale korraldatud viiekordse ultratriatloni distantsi, juulis aga tuli ta Saksamaa kolmekordse ultratriatloni MK-etapil teisele kohale.

Küsimusele, kuidas on võimalik ühe suve jooksul kolm väga rasket katsumust ette võtta ja igaks võistluseks ära taastuda, ning saavutada sealjuures veel suurepäraseid tulemusi, vastas Ratasepp, et teeb väga põhjalikku tööd oma toitumisega. «Ma usun, et sealt see tuleb. Kui ma Saksamaal enne seda võistlust kolmekordset tegin, olid mul keerulised kaks nädalat väljatulekut, aga võistluspäevaks olin sellest välja tulnud. See kõik taandub toidule ja treeningule,» kinnitas ta.

Võistlusi jagub veel

Selleks aastaks Ratasepp jalgu aga seinale ei viska. Ees ootavad jooksud erinevatel võistlustel nagu Tartu linnamaraton, Haanja100 ja Saaremaa kolme päeva jooks.

Järgmise aasta väljakutsed saavad ultratriatleedil paika selle aasta lõpuks. Ratasepp vihjas, et plaanis on veel raskem katsumus, mis nõuab eriteadmisi ja väga palju spetsialiste, kes aitaksid võistlust kokku panna.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles