Naine lendab koos luikedega Venemaalt Inglismaale (1)

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luiged.
Luiged. Foto: Erakogu

Eesti maaülikool koostöös Eesti ornitoloogiaühingu, keskkonnaameti, Eesti tiibvarjuspordi liidu ja Tartu loodusmajaga kuulub sadade toetajate hulka, kes aitavad kaasa ainulaadsele ekspeditsioonile, mille eesmärk on tõmmata tähelepanu väikeluiki ohustavatele teguritele ja liigikaitsele.

Luikede lend on esimene katse järgneda väikeluigele õhust. Nimelt lendab inglanna Sacha Dench tiibvarjuga Venemaa tundrast väikeluige pesitsusaladelt  läbi üheteistkümne riigi, sealhulgas Eesti, 7500 kilomeetrit, et jõuda Inglismaale, kus paljud väikeluiged talvituvad.

Tiibvari on aerodünaamiline pingutatud kangast tiib, mis on varustatud mootori ja propelleriga. Lennukõrgus ja -kiirus on sealjuures samad mis luikedel – saamaks kogeda kõike, mida luigedki, sealhulgas tormi, mere ületamist ja äärmuslikku külma. Vaadet on võimalik reaalajas jälgida ekspeditsiooni kodulehelt. Ülekandeks kasutatakse uusimat tehnoloogiat ja satelliitühendust.

Teekonnal kohtuvad Dench ja tema tugimeeskond luikede rändeteel asuvate kohalike kogukondadega ning uurivad, miks on väikeluige arvukus viimase kahekümne aastaga ligi poole võrra vähenenud. Praegu on meilt läbirändava väikeluige alamliigi (Cygnus columbianus bewickii) arvukus umbes 18000 isendit.   

Eestisse peaks inglanna ja tema meeskond jõudma oktoobri esimeses pooles (eeldatavalt 9.–13. oktoobril). Plaanitud peatused tehakse Tartus, Matsalus ja Luitemaal. Täpne programm täpsustatakse läbiajal.

Ekspeditsiooni kohta saab lähemalt lugeda aadressilt www.flightoftheswans.org.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles