Kunstimuuseumi direktor on sarisodija kätetööst häiritud

Eili Arula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täis kritseldatud Tartu kunstimuuseumi infokast.
Täis kritseldatud Tartu kunstimuuseumi infokast. Foto: Eili Arula

Nädala alguses määriti pihustivärviga Tartu kesklinnas ära mitmed majad. Oma osa oli saanud ka Raekoja platsil asuv Tartu kunstimuuseum.

Kunstimuuseumi direktor Rael Artel selgitas, et selline kunstiline eneseväljendus linnaruumi ei sobi. «Vaba eneseväljendus avalikus ruumis on kahtlemata oluline ning selleks on demokraatia tingimustes igaühel õigus. Juhul kui selline tegevus riivab teiste samas ruumis tegutsejate õigusi, siis tekibki mõttekoht,» selgitas Artel.

Ta täpsustas, et grafitiga on kaetud kunstimuuseumi seinad ja ka infokast. «Me ei kavatse lasta sel anonüümsel eneseväljendusel seal pikalt olla, sest soovime, et inimesed ikkagi teaksid, millal me avatud oleme ja mis meie majas toimub. Muuseum on teinud selle juhtumi kohta politseisse avalduse, sest rikutud on nii muuseumi vara kui ka linna vara ning selle korrastamine on üsna kallis töö,» täpsustas kunstimuusemi direktor.

Kas selline kritseldus võiks olla kunst, sellele ühest vastust Rael Artel öelda ei osanud. «Minu arvates on see lihtsalt tagging, omamoodi territoorimi märgistamine, mida võime näha väga palju ja igal pool. Kui oleks ilmunud midagi kontseptuaalsemat ja sisuliselt sügavamat, võiksime edasi mõelda. Praegusel juhul häirib tekkinud «teos» meie kommunikatsiooni, samuti pole Tartu linn oma maja säärase välimuse üle õnnelik,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles