Ülenurme ja Pala vald kaebavad haldusreformi seaduse riigikohtusse (7)

Eili Arula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülenurme vallavanem Aivar Aleksejev.
Ülenurme vallavanem Aivar Aleksejev. Foto: Margus Ansu

Eile otsustas Ülenurme vallavolikogu, et haldusreformi seadus tuleb anda riigikohtusse. Volikogu seitsmeteistkümnest liikmest oli kohal kuusteist ning kõik kohalolijad hääletasid seaduse kohtusse andmise poolt.

Ülenurme vallavanem Aivar Aleksejev selgitas, et neil pole küll midagi haldusreformi ega omavalitsuste ühendamise vastu, kuid neile on sobimatud haldusreformi seadusesse kirjutatud sundliitmise klauslid ning omavalitsuste ebavõrdne kohtlemine ühinemistoetuste jagamisel. «Kohalik omavalitsus peab olema demokraatlik ning ikka ise otsustama, kuhu ta kuuluda tahab,» märkis Aleksejev.

Ehkki eilsel volikogu istungil hääletati riigikohtusse pöördumise poolt, jätkatakse ühinemisläbirääkimisi piirinaabritega. «Volikogu teine päevakorrapunkt oli ühinemisläbirääkimiste algatamine Nõo ja Haaslava vallaga. Praeguse seaduse korral ei saa me kindlad olla, et pärast meile sobiva omavalitsuse tekkimist sinna kedagi veel sunniviisiliselt juurde ei liideta,» selgitas Aleksejev olukorda, mis neile nimetatud seaduses on vastukarva.

Pea kuu aega tagasi tellisid Luunja, Ülenurme, Kambja, Nõo ja Pala vallavalitsus Varuli advokaadibüroolt analüüsi haldusreformi seaduse kohta. Ka on nimetatud omavalitsused seda meelt, et riigikohtusse pöördutakse samuti Varuli büroo kaudu.

Lisaks analüüsi tellijatele on riigikohtusse pöördumise poolt Rakke vald.

Ülenurme vallavanem märkis, et seda, kas minna riigikohtusse või mitte, otsustavad omavalitsuste volikogud. «Lisaks meile on riigikohtusse pöördumise poolt hääletanud ka Pala vallavolikogu. Kohtusse antakse seadus siis, kui kõikide asjast huvitatud omavalitsuste volikogud on vastava otsuse teinud,» ütles Aleksejev.

Luunja vallas peetakse volikogu istung juba homme. Vallavanem Aare Anderson julges väita, et suure tõenäosusega hääletab ka Luunja volikogu kohtusse pöördumise poolt. «Me koondame 29. augustiks kokku nende otsused, kes on selleks ajaks kohtusse pöördumise poolt hääletanud, ja anname need siis riigikohtule üle. Me ei taha rohkem aega raisata,» märkis Luunja vallavanem. Ta lisas, et osa volikogusid võtab otsuse vastu septembris ja saab nende kaebusega hiljem liituda.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles