Avataval näitusel näeb heaoluühiskonna pahupoolt

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ritva Larsson. Berliin
Ritva Larsson. Berliin Foto: Repro.

Sel neljapäeval avatakse Tartus Tampere maja galeriis Helsingist pärit maalikunstniku Ritva Larssoni näitus «Tänav», mille teemaks on sotsiaalsed probleemid, vaesus, alkoholism ja kerjamine.

«Peale tänavaeluga seotud probleemide huvitab mind tänavatel leiduvad rõõmsad hetked, mis jäävad kergesti märkamata. Piltide kaudu saab uurida nii ebaõiglust ja ühiskonnast eemale jäämist kui ka elurõõmu ja inimestes peituvat lootust,» tutvustas Larsson oma loomingu tuuma.

Kunstnik austab klassilise maali traditsiooni. Pinge sünnib traditsioonilise tehnika ja moodsate teemade vahel. «Minu maalides on diskussiooni «sotsiaalse» ja «realismi» vahel. Kui pildid tuuakse galeriisse, peab vaataja kohtama seda, mida ta ei sooviks näha,» võttis Larsson kokku oma näituse teemad.

«Soome heaoluühiskonda on lammutatud jõuga juba aastaid. Üha rohkem leidub inimesi, kellel pole võimalus nautida ühiseid hüvesid. Ühiskonna kaitsemehhanismid ei toimi enam. Aga see ei tähenda, et näitusel puuduks rõõm ja lootus. See vähemalt ei maksa midagi,» tõdes kunstnik.

Ritva Larsson (sündinud 1965) on lõpetanud Lahti kunstiinstituudi 2009. aastal. Varem on ta lõpetanud magistriõpingud Tampere ülikoolis. Ta on Soome kunstnike liidu liige ning korraldanud mitmeid näitusi Soomes.

Larssoni näitus on avatud Tampere maja galeriis iga päev kell 9–18 kuni 18. septembrini ning vaatajailt piletiraha ei küsita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles