Edevad seinasodijad jäid haledalt vahele

Eili Arula
, Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täis kirjutatud sein ja lõhutud aken Jõgeva turuplatsil.
Täis kirjutatud sein ja lõhutud aken Jõgeva turuplatsil. Foto: Madli Raidvere

Nädalavahetusel Jõgeva linnas seinu sodinud teismeliste kamp reetis end Snapchati postitusega.

Pühapäeva hommikul sai jõgevalane Jane Terras ebameeldiva üllatuse osaliseks, kui ta avastas, et tema isale kuuluva Jõgeva turu ärihoone sein on täis soditud ning ka maja üks aken katki visatud. Terras tegi sündmuskohast foto ning postitas selle Facebooki.

«Pakkusin ka vaevatasu neile, kes edastavad kurjategijateni viiva vihje,» täpsustas Terras. Samuti tegi ta vastava avalduse politseisse.

Pärast postituse ühismeediasse paiskamist tuli välja, et Terrase isale kuuluv hoone polnud ainuke, mis sai laupäeva ööl vastu pühapäeva vandaalitsejate kurja kätt tunda. Tema postituse juurde lisati pilte, kus sarnase käekirjaga oli täis sokerdatud linnavalitsuse hoone, postimaja sisehoovi seinad ja Jõgeva haigla üks sein. «Kuulsin, et ka autode peale oli aerosoolidega soditud,» märkis Terras.

Vaevatasu viis vihjeni

Tema üllatuseks anti lausa samal päeval talle väidetavad kahtlusalused üles. «Ma arvan, et see vaevatasu aitas nad nii kiirelt tabada,» märkis Terras. Ta selgitas, et väidetavateks sodijateks oli 13-14-aastaste noorukite kamp, kes teavitasid üldsust oma «vägitükkidest» Snapchati mobiilirakenduse kaudu.

Just see postitus oligi peamiseks ja ka vääramatuks asitõendiks seinasodijate isikute kindlaks tegemisel. «Läksin selle infoga õhtul veel politseisse, kuid selleks ajaks olid ka juba politseile vandaalitsejate isikud teada,» lisas Terras.

«Politseile on jõudnud mitmeid vihjeid ja teateid teo võimalike toimepanijate kohta ning see info on kontrollimisel,» ütles politsei pressiesindaja Maria Gonjak. Ta täpsustas, et peale juba mainitud hoonete on Jõgeval ära soditud ka üks Pargi tänava kortermaja ning turu ärihoone juures lõhutud õhksoojuspump.

Vandaalide tehtud kahju on selgitamisel. «Kui juhtunu kohta alustatakse väärteomenetlus ja juhul kui süüdlased ja kannatanu ei jõua kahju hüvitamises omavahel kokkuleppele, on kannatanul õigus pöörduda tsiviilkohtusse,» sõnas politsei pressiesindaja.

Kunst või vandalism?

Jõgeva kunstnik Ülle Ottokar, kes on aastaid sealsetele noortele ka tänavakunstilaagreid korraldanud, sõnas, et piir tänavakunsti ja sodimise vahel on sageli väga hoomamatu. «See, kellel on haamer, võib sellega nii ehitada kui ka lammutada. Sama on ka tänavakunstiga,» märkis ta.

Ottokari arvates peab tänavakunst edasi andma mingit sõnumit ja linnaruumi täiendama, mitte tekitama sellega kellelegi varalist kahju. Seetõttu on tal keeruline nädalavahetusel aset leidnud seintele joonistamise aktsiooni kunstiks nimetada.

Tema korraldatud laagrites on noored saanud grafitit harrastada legaalselt ning muutnud sel viisil oma kodukanti kaunimaks. Laagrite raames on uue ilme saanud Jõgeva rulapark, noortekeskus ja ka kunstikool. Nende projektide tarvis on küsitud linnavalitsuselt luba, ette näidatud kavand ning alles seejärel asutud kunsti tegema.

«Me oleme noortega laagris rääkinud, millised pildid ja sõnumid väärivad seintele talletamist, isegi juhul, kui selle tegija jääks anonüümseks,» märkis ta.

Ottokari korraldatud tänavakunstilaagrites osaleb tavaliselt kuni kakskümmend noort ning ta oleks väga üllatunud, kui selguks, et nädalavahetusel linna vahel vandaalitsejad on ka tema laagritest osa võtnud. «Iseenesest oleks huvitav kuulda nende seinu sodinud noorte selgitusi ja motiive oma käitumise kohta,» sõnas kunstnik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles