Tartu suurpõlengu põhjus selge: Bambona lao hävitas korstnast lennanud säde

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bambona ladu süttis 9. aprillil.
Bambona ladu süttis 9. aprillil. Foto: Margus Ansu

Tartus varakevadel Bambona puu- ja juurviljalao hävitanud tulekahju oli õnnetus, kriminaalmenetlus lõpetati. Praegu rendipinnal tegutsev Bambona Tartu filiaal loodab uues laos tööd alustada tänavu hilissügisel.

«Bambona Tartu lao tulekahju põhjustas selle kõrval asuva hoone korstnast lennanud säde, mis kandus tuulega õue ladustatud puitalustele,» teatas prokuratuuri pressinõunik Annely Erm.

Mis firma tegutseb kõrvalhoones ja millisele firmale kuulusid puitalused ning tulekahju ajal plahvatanud kemikaalitünnid, prokuratuur ei avalda. «Prokuratuur saab avalikustada vaid kriminaalmenetlust puudutavaid andmeid,» selgitas Annely Erm. «Kuna spetsialistid selgitasid välja, et põleng sai alguse korstnast lennanud sädemest, ei olnud tulekahju põhjuseks kuritegu ja kriminaalmenetluseks alust ei olnud ning menetlus lõpetati.»

Nüüd, kus õnnetuse põhjuse osas on selgus majas, on ka Bambona saanud tegutsema hakata. Põlenud lao varemed on koristatud ja uue hoone ehitajad on samas tööle asunud.

«Praeguse kava järgi valmib uus ladu selle aasta novembri alguses,» ütles Bambona nõukogu esimees Eerik Protten. «Kõigiks töödeks kuluvast lõppsummast on vara rääkida, aga seda saame küll öelda, et ladu tuleb sama suur nagu eelmine hoone.»

Bambona Tartu filiaali mahapõlenud ladu oli kindlustatud. Eerik Protteni sõnul tegutses kindlustusfirma PZU professionaalselt ja on juba täitmas enda kohustusi, hüvitades järk-järgult ettevõttele tekkinud kahjud. «Kindlustuse hüvitis katab suurema osa uue lao rajamise kuludest ja ka tules hävinud kauba,» lisas Eerik Protten.

Mõni nädal tagasi jäi Bambona Tartu filiaal ootamatult juhita. Nüüd on ettevõtte juhtkond otsustanud Tartu lao uueks juhatajaks määrata Gert Murro, kes on samas kaua töötanud ja asendanud vajaduse korral ka juhatajat. «Gert on alati kõigega hästi hakkama saanud,» kinnitas Eerik Protten.

Laupäeval, 9. aprillil kell 16.10 teatati häirekeskusele, et Tartus Teguri tänaval põlevad kõrge leegiga Bambona puu- ja juurviljalao naabrusesse ladustatud puitmaterjal ja veoauto. Päästjad tõid lao lähedusest ära kaks kuumakahjustusi saanud veoautot ja kaubiku, üks veoauto hävis. Põlengu ajal süttisid mõned kemikaalimahuti, mis lõhkesid. Paks mürgine suits kandus Annelinna ja Ihaste peale.

Tulekahju levik saadi kontrolli alla kell 18.46. Suurpõlengu tagajärjel hävis ladu, mis varises osaliselt kokku. Hoone kontoriosa sai suitsu ja veekahjustusi. Tuli kahjustas kõrval asuva töökoja seina ning levis autoremondifirma värvimisruumi, kus päästjad said tulele piiri ette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles