Pildid: Piirisaarel käib pidu

Liina-Jaanika Seisler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vitali Trots

Piirisaarel oli täna sügislaat. Pakuti sibulat ja kala, muu hulgas ka krevette.  Kõlas muusika. Tehti sporti.

«Ema, kas Eestis on ka nii palav?» küsis Piirissaare sadamahoones pärastlõunase leitsaku eest varju otsinud umbes nelja-aastane poiss. Parvlaev Koidula väljumiseni oli veel omajagu aega, piisavalt, et jahutuseks jäätist ja limonaadi nuruda.

Pühapäevane Piirissaare päev algas meeleolukalt juba hommikupoolikul Koidula pardal, kus laulu lõi lahti Viru-Nigulast saarerahvast lõbustama sõitnud ansambel Hillar ja Ervin. Lisaks musitseerimisele õpetasid mandrimehed laadal huvilistele roopilli meisterdamist. 

Saarerahvas oli laadalistele pakkumiseks varunud sibulat ja kala. Ilusate kirjude Peipsi sibulate patsid maksid 6–10 eurot.

Pettuma pidid aga seekord paadunud karnivoorid: Pärnust kohale sõitnud Kalamajaka kohvikus valmisid ka burgerid ja šašlõkk vaid kalast. Maitsta sai ka grillitud krevette.

Tänavune saare päev oli varasematest sportlikum. Esmalt startis vallamaja juurest 1500 meetri jooks, mille 10 osaleja seast võitis Tartu Petersoni gümnaasiumi poiss Carl-Hans Sammel, ta läbis vahemaa viie minutiga.

Hoopis tõsisema sportliku pöörde võttis pidu aga tunni aja pärast sadamas, kui kanalisse sulpsatasid 21 esimese Piirissaare avaveeujumise võistlejat. 2500 meetrit läbis kõige kiiremini paljukordne Eesti meister, 17-aastane Kregor Zirk (aeg 33 minutit ja 15 sekundit). Aeglasemad ujujad, kes 20-kraadisest veest mõnu tundsid, jõudsid kaldale ligi tund aega hiljem.

Ujumisvõistluse peakorraldaja Lembit Toru hindas esimest võistlust saarel õnnestunuks. «Minu unistus on, et Piirissaarele tuleks sada ujumissõpra,» ütles ta ning lubas, et võistlus tuleb ka järgmisel aastal.

Piirissaare päeva üritusi väisas tänavu üle 150 huvilise. Vallavanem Liina Miksi sõnul pole nii palju külalisi saarel korraga varem olnud. Lisaks Koidulale tuli mitu korda saare ja mandri vahet sõida ka lodi Jõmmul. Kohalike sõnul kestis juba reedel valju diskoga alanud pidu pühapäeva õhtutundideni. Õnnelikult mandrile tagasi jõudnud suvitajate kotid olid aga täis sibulat ja hõrgult lõhnavat värskelt suitsetatud latikat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles