Pidunädalal mängib vene džässikuulsus

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heino Elleri nimelise Tartu muusikakooli hoone.
Heino Elleri nimelise Tartu muusikakooli hoone. Foto: Ove Maidla.

Veebruar toob kaasa Elleri kooli järjekordse pidunädala. Avalikustatud kava üllatab sellega, et osalejate hulgas on vene džässimaestro Leonid Vintskevitš.

 
Pianist Leonid Vintskevitš ja saksofonist Lembit Saarsalu kirjutasid ennast ajalukku sellega, et nad olid esimesed Nõukogude Liidu muusikud Ameerika Ühendriikide suurimal džässifestivalil Lionel Hampton Jazz Festival. Viisaläbirääkimised kestsid paar aastat!

Kaks kuulsust olid viimati Tartus laval festivali Rain-bowjazz ajal aastal 2003. See kõik tuli meelde Merle Kollo-mil, kes kaheksa aastat tagasi juhatas need mehed tartlaste ette tookordse festivali tegijana. Nüüd toimib ta Elleri kooli kontserdiosakonna juhatajana.

Vene muusikat

Vene muusika pidunädal algab esmaspäeval, 7. veebruaril Elleri saalis David Vseviovi loenguga Venemaa kultuuriloost.

Seejärel tutvustab maailma ortodoksimuusikat sealsamas meistriklassis osalejaile Orthodox Singersi kunstiline juht ja dirigent Valeri Petrov. Õhtul annab Ortho-dox Singers kontserdi Tartu Ülikooli aulas. Muu hulgas on kavas Arvo Pärdi loomingut.

Ka järgmised päevad ja õhtud on täis meistriklasse, loenguid ja kontserte.

Venemaa parimaks džässpianistiks tunnistatud Leonid Vintskevitš annab oma panuse meistriklassis «Loovus ja improvisatsioon» rütmimuusika osakonna õpilastele ning teeb ka individuaaltunde pianistidele.
Meistriklassis «Jazz for Two» tuleb aga õpihimuliste ette veerand sajandit tegutsenud džässduo Leonid Vints-kevitš ja Lembit Saarsalu.

Laul on lõpus

Pidunädal lõpeb 16. veebruaril. Hommikul tutvustab Elleri saalis klaverimängu saladusi meistriklassis osalejaile Peterburi konservatooriumi õppejõud pianist Peeter Laul. (Soolokontserdi vene muusikast annab ta eelneval õhtul ülikooli aulas.)

Pidunädala kava saab punkti ülikooli ajaloo muuseumi valges saalis Toomel.

Päevad muusikaga
• Vene muusika pidunädal algab 7. veebruaril Elleri muusikakooli saalis.
• Viimane kontsert on 16. veebruaril Tartu Ülikooli ajaloo muuseumi valges saalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles