Ahhaa maja esimene eksponaat annab tiivad

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teaduskeskuses Ahhaa on üles pandud esimene atraktsioon - köisjalgratas (pildil sõidab jalgrattaga Kaarel Sild).
Teaduskeskuses Ahhaa on üles pandud esimene atraktsioon - köisjalgratas (pildil sõidab jalgrattaga Kaarel Sild). Foto: Margus Ansu / Postimees

Tahaks lennata, aga mitte eriti kõrgelt? Siis tuleb valida maine sõiduriist, näiteks lae alla tõmmatud trossil liikuv jalgratas, millega saavad Tartus Ahhaa majas kõik mõne kuu pärast sõita.

Teaduskeskuse Ahhaa maja võtab iga päevaga üha rohkem ilmet. Nüüd sai seal paika esimene eksponaat, suure näitusesaali lae alla tõmmatud trossil sõitev jalgratas.

«Siin ei ole üldse jube sõita,» kinnitas Ahhaa abiline Kaarel Sild ja väntas selle kaugelt vaadates üsna tavalise jalgratta moodi oleva sõiduriistaga mitu korda näitusesaali ühest otsast teise. Kuidas võtta: trossi ja saali põranda vahele jääb seitse meetrit ja väga turvaline võrk.

Turvaline ratas  

«Osa meie töötajaid on selle ratta juba järele proovinud ja nad on väga rahul,» muheles teaduskeskuse Ahhaa juhataja Tiiu Sild. «Tundus, et mõni sõitja kukutas end meelega rattalt maha, et siis trossi all olevas võrgus hüpata saaks.»

Tiiu Sild pole ise selle rattaga sõitnud ja ilmselt jätabki selle atraktsiooni Ahhaa iga päevaga üha rohkem ilmet võtvas majas proovimata, sest ta kardab kõrgust. Sellest hirmust vabadele inimestele soovitab ta Soome teaduskeskusest Heureka ostetud rattaga lae all ringiväntamist aga julge südamega.

«Heureka trossil sõitev jalgratas on maailmas kõige parem omasugune sõiduriist,» kinnitas Tiiu Sild. «Paljudel teistel sellistel jalgratastel on vaja kasutada turvavööd, aga Heureka ratas ja trossi all olev peenikestest palmikutest punutud võrk on nii turvaline, et seda pole tarvis. Me ei pea ka sõitjate järele valvama.»

Heurekast ostetud trossil sõitva jalgratta eest tuli Ahhaal välja käia ligi 60 000 eurot ehk pea 940 000 krooni.

Esimene konverents

Peale esimese paika saanud eksponaadi on Ahhaa majas teisigi uudiseid. Läinud neljapäeval peeti seal esimene konverents, Tartu Ülikooli Kliinikumi juhtide arengukonverents oli nii 120-kohalise saali kui ka kolme auditooriumi ja Ahhaa töötajate tuleproov.

«Kõik töötab,» rõõmustas kliinikumi konverentsi ajal saali tõlkeruumi põiganud Tiiu Sild. «Ma kohe ei usu seda, aga nii see on. Öö otsa rabasime, et kõik süsteemid tööle saada.»

Ahhaa maja sisustamine jätkub. Kõigile huvilistele avatakse uksed mai alguses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles