Ammu kadunud maal jõudis rektori sünniaastapäeva eel koju

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli kunstimuuseumi kuraator Ingrid Sahk (portree kõrval vasakul) tutvustas eile esimest korda huvilistele kaua kadunud maali Georg Friedrich Parrotist, mis on teadaolevalt ainus 19. sajandi Tartu ülikooli rektoritest tehtud portree. Eile uudistas seda teiste seas ka ülikooli õppeprorektor Mart Noorma (paremal).
Tartu ülikooli kunstimuuseumi kuraator Ingrid Sahk (portree kõrval vasakul) tutvustas eile esimest korda huvilistele kaua kadunud maali Georg Friedrich Parrotist, mis on teadaolevalt ainus 19. sajandi Tartu ülikooli rektoritest tehtud portree. Eile uudistas seda teiste seas ka ülikooli õppeprorektor Mart Noorma (paremal). Foto: Margus Ansu

Uskumatu lugu, et juulikuu keskel jõudis Tartu ülikooli kunstimuuseumisse ammu kadunud maal taasavatud ülikooli esimesest rektorist Georg Friedrich Parrotist, kelle sünnist möödub tuleval aastal 250 aastat.

TÜ kunstimuuseumi kuraator Ingrid Sahk sai tänavu veebruaris vaoshoitud kirja Ameerikast. Selles kirjutas kunstivahendaja Linda Larson, et on leidnud seose ühe müüki mineva kunstiteose ja Tartu ülikooli vahel. Kirjaga olid kaasas fotod rektor Parroti portreest, mille maalis 1803. aastal kuulus baltisaksa kunstnik Gerhard von Kügelgen.

See on portree, mille järgi on Parrotit kujutatud kõigil hilisematel koopiatel, sealhulgas ka Inglisilda kaunistaval bareljeefil. Kunstiajaloolased on arvanud, et selle portree originaal ja Kügelgeni enda maalitud kordusmaal on ammu hävinud, nagu paljud teised tema teosed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles