Tartu ragbiklubi Lelo kasvas Eesti parimaks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ragbiklubis käis eile õhtul trenn täie hooga – nii et lumi lendas.
Tartu ragbiklubis käis eile õhtul trenn täie hooga – nii et lumi lendas. Foto: Margus Ansu

Kahe populaarse pallimängu sünnimaaks peetava Inglismaa kuninganna on öelnud: jalgpall on härrasmeeste mäng, mida mängivad huligaanid. Ragbi on huligaanide mäng, mida mängivad härrasmehed.


Septembris 2008 kirjutas Tartu Postimees inglasest Chris Hardingist, kes näpuotsatäie huvilistega asus Taaralinna ragbiseemet külvama. See kukkus viljakasse mulda. Nüüdseks on Tartu ragbiklubi Eesti meister.

Vähe sellest, 15. jaanuaril tehti tartlaste peatreenerile Za­za Dzidzadzele ettepanek asuda Eesti koondise etteotsa.

Tartumaal hakati ragbit mängima tegelikult juba aastakümne eest, kui Magomed Abu­bakarov Kallastel oma meeskonna tegi. Eesti ragbiliit loodi, tõsi, alles neli aastat tagasi.

«Alustasime Leloga ülemöödunud aastal, Hardingil oli raske käia Tallinnast siia trenne juhtima, mina olin aga siin ja ragbis kogenud, nii saigi minust Lelo peatreener,» selgitab Dzidzadze Eesti parima tiitlini jõudnud meeskonna esimesi samme Tartus.

Ragbi sündis Gruusias

Nime Lelo sai klubi vanalt Gruusia mängult, mis Zaza sõnul meenutab ragbit. Igiammu olla inglased seda Gruusias vaatama juhtunud ja põhimõtte ragbisse üle kandnud.

Praegu on Eestis viis tõsiselt tegutsevat klubi: lisaks Tartule on selle spordiala kantsid Tallinn, Märjamaa, Paide ja Uude­küla. Regulaarselt peetakse ragbi 7 (7-mehelise tiimiga mängitav ragbi) turniire ja ragbi 15 (15-mehelise tiimiga mängitav ragbi) meistrivõistlusi.  

Ragbi 7s tuli mullusel hooajal Eesti meistriks Paide RFC, ragbi 15s aga Tartu Lelo. Osa võetakse ka talveturniiridest, järgmine tuleb peagi Tamsalus. Suviti madistatakse Pärnus rannaturniiril, mullu said tartlased sealt pronksi. Plaanis on sõpruskohtumised Gruusia, Iisraeli ja Läti klubidega. Suvel loodab Lelo koos ragbiliiduga korraldada Tartus rahvusvahelise turniiri.

Tartlaste esindusmeeskonnas on 17 meest. Kaks neist – Roman Bernat ja Matis Sangla – löövad kaasa ka Inglismaal Folkestone’is. Sealne klubi on olnud Eesti ragbile suureks toeks. «Kui Bernat ja Sangla Inglismaalt tagasi tulevad, võtame ka ragbi 7 meistri tiitli endale,» on Dzid­zadze kindel.

Selles on kindel ka tiimi kapten Mamuka Gorelašvili. «Ragbi on Gruusias  populaarsemgi kui Inglismaal, ehk saab selliseks ka Eestis,» ütleb ta.

Lisaks on klubil 14–17-aastastest poistest (12 poissi) noortetiim ja päris väikeste, 7–8-aastaste rühm. Kokku tuleb ragbitrennis käivat seltskonda üle 30 inimese.

Loomulikult on peatreeneri soov ragbi kandepinda veelgi laiendada .

Ragbitiim lihvib oma vormi viis korda nädalas: staadionil, jõusaalis ja basseinis.

Rahvuskirev Lelo

Seltskond, kes Dzidzadze käe all harjutab, on rahvuskirev: Lelost leiab nii grusiine, leedukaid, lätlasi, venelasi kui eestlasi. «Meil on täielik integratsioon,» on peatreener rahul, «spordis pole tähtis, mis keeles räägitakse. Osal kombinatsioonidel ongi meil gruusia nimed, et vastased aru ei saaks.»

Tartu ragbiklubi Lelo

• Asutatud 2008.

• Eesti meister 2010 ragbi 15s (3. koht ragbi 7s).

• Üle 30 liikme kolmes vanuserühmas.

• Peatreener Zaza Dzidzadze.

• Trennid on tasuta.

• Kontakt: rugby.tartulelo@gmail.com ; 58379219 (Zaza Dzidzadze), 58 06 94 68 (Mamuka Gorelašvili)

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles