Võro kultuuri huvilised kogunevad Kaika suveülikooli

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaika küla ja Kaika mägi Võrumaal.
Kaika küla ja Kaika mägi Võrumaal. Foto: Risto Mets

Reedest pühapäevani peetakse taas võrokeste Kaika suveülikooli, mille toimumispaik on tänavu Misso vallas Tsiistres.

Suveülikooli peakorraldaja Tiit Niilo sõnul saab traditsioonilisel kokkusaamisel kolmel päeval kuulata loenguid, tutvuda Tsiistre ümbrusega ja osa saada kultuuriõhtutest.

Tsiistre on kant, mis on rohkem tuntud tuntud eelkõige Nopri talumeierei, soome-ugri filmifestivali, linamuuseumi, teemaja ja külakoja poolest. Kuid selleks, et mõtestada täpsemalt tänast ja prognoosida homset, pööratakse suveülikoolis pilk ka ajalukku, sõnas Niilo.

«Räägitakse sellest, mis Vanal-Võrumaal, Vahtsõliina kihelkonnas, Misso vallas, Tsiistre nukas oli, on ja mis edasi saab,» kutsus tänavune rektor, Missost pärit Henn Tarro huvilisi suveülikooli.

12. augustil kõneldakse Tsiistrenuka aja- ja koduloost, kohanimedest ja avatakse vanade piltide näitus. Kultuuriõhtu on linamuuseumis, üles astub kandletrio Soon/Piho/Lepasson. 

13. augustil tehakse juttu omakultuurist: võrukeelsest loodusluulest, kasemahlast, suitsusaunast ja suurüritustest. Pealelõunane ekskursioon viib suveülikooli rahva tutvuma Tsiistre ümbruskonnaga. Õhtusel kontserdil astuvad üles lauluansambel Liiso, lõõtsabänd Oravapoisid ja Mari Kalkun oma autorilauludega.

14. augustil arutleb suveülikooli rahvas tuleviku üle. Peamiseks arutlusteemaks on, mil moel saaks kultuuripärand toetada kohalikku elu ja ettevõtlust. Kokkuvõte tehakse sellestki, kuidas on läinud noorte maaletulemine Misso kandis ja Karulas ning kuidas edenevad ettevõtmised üle piiri Lätimaal.

Kaika suvõülikool on mõeldud kõigile, keda huvitab võrokeste maa, keel ja inimesed. Suveülikooli peetakse Vanal-Võromaal 1989. aastast. Nime sai suveülikool Karula kihelkonna Kaika küla järgi, kus oli esimene suveülikool.

Täpsem suveülikooli kava on leitav siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles