Suure helilooja looming kõlab väikeses kirikus

Eili Arula
, Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimest korda Eestit väisav Rootsi kuningliku ooperiteatri sopran Elisabeth Meyer (taga keskel) kiitis Vanemuise sümfooniaorkestri ja dirigent Lauri Sirbi (paremal) professionaalsust. Pildile on jäänud veel orkestri kontrabassimängija Aivar Eimra (vasakul) ja tšellist Heli Ilumets.
Esimest korda Eestit väisav Rootsi kuningliku ooperiteatri sopran Elisabeth Meyer (taga keskel) kiitis Vanemuise sümfooniaorkestri ja dirigent Lauri Sirbi (paremal) professionaalsust. Pildile on jäänud veel orkestri kontrabassimängija Aivar Eimra (vasakul) ja tšellist Heli Ilumets. Foto: Margus Ansu

Homme antakse väikeses Palamuse kirikus suurejooneline klassikalise muusika kontsert, Mozarti gala, kus astuvad üles ooperisolistid Eestist, Hollandist ja Rootsist. Galakontserdil musitseerib Lauri Sirbi dirigeerimisel Vanemuise sümfooniaorkester.

Sündmuse korraldaja Arne Tegelmann selgitas, et homne kontsert on kummardus nii Mozartile, kelle sünnist möödub tänavu 260 aastat, kui ka Eesti Vabariigile, millel täitub 25 aastat taasiseseisvumisest. «Soovisime tegelikult kontserti korraldada 21. augustil, kuid paraku kõikidele asjaosalistele see kuupäev ei sobinud ning seetõttu nihutasimegi selle mõne nädala võrra ettepoole,» selgitas Tegelmann.

Kontserdi kava ja solistid pakkus välja Arne Tegelmanni tütar metsosopran Kadri Tegelmann. «Mozarti muusika on ajatu, sellest ei saa kunagi küll,» sõnas Hollandi rahvuslikus ooperiakadeemias magistrikraadi omandanud Kadri Tegelmann.

Improviseerida ei tasu

Samas on tema sõnutsi Mozarti muusika solistidele paras pähkel ning improvisatsiooniks seal palju ruumi pole. Kadri Tegelmann tunnistas, et koolitundides on tal ette tulnud juhuseid, kus ta proovis Mozartit lauldes paarist keerukamast kohast üle libiseda. Selle peale ütles juhendaja talle, et lauldagu ikka noodi järgi. «Sa pole targem kui Mozart,» meenutas Kadri Tegelmann oma juhendaja manitsusi.

Kadri Tegelmann kaasas homsele galakontserdile ka oma koolikaaslased Tim Kuypersi Hollandist ja Elisabeth Meyeri Rootsist. Kui Kuypersiga elab Kadri Tegelmann juba mõnda aega Amsterdamis koos, siis Meyeriga pole ta pärast kooli lõppu õieti trehvanudki.

Rootsi kuningliku ooperiteatri sopran Elisabeth Meyer nõustus kohe Kadri Tegelmanni pakkumisega Eestisse tulla ja väikeses Palamuse kirikus Mozarti aariaid laulda. Kõige olulisem argument oligi Meyeril, et ta pole varem Eestis käinud ega ka ammu head koolikaaslast näinud.

Proffide seltskond

Rootsi sopran oli kontserdi ideest vaimustuses. «Mulle väga meeldib Mozartit laulda. Siin on hea võimalus end uuesti pärast puhkust käima saada. Rootsi ooperiteatris on meil ka «Võlu­­flööt» kavas,» märkis Meyer.

Veel lisas ta, et anda seesu­­gu­­ne kontsert nii väikeses kohas on täiesti imetlusväärne. «Rootsis antakse selliseid klassikalise muusika galakontserte ikkagi ainult suurtes linnades. Väga üksikutel kordadel on need kusagil maapiirkonnas ning siiski on need vabaõhukontserdid,» sõnas Meyer.

Ka kiitis rootslanna Vanemuise orkestri ja teiste solistide professionaalsust. «Olen Rootsis ka väiksemate orkestrikollektiividega koos esinenud, kuid sellisel juhul on prooviperiood olnud üsna pikk,» pajatas ta eile kontserdiproovi vaheajal.

Korraldaja Arne Tegelmann selgitas, et Palamuse kirikusse mahub võrreldes suurte kontserdipaikadega üsna vähe rahvast ning hulk pileteid on juba eelmüügist ostetud. Samas kinnitas ta, et pileteid on võimalik ka kohapeal osta. Mozarti gala sisustab muusikahuviliste homse õhtu ligemale kolmeks tunniks.

Kontserdi vaheajal saab publik osa keelekastest ja suupistetest, mis kuulub piletihinna sisse. Toitlustaja on Mozart Catering.

Mozarti Gala

•    6. augustil kell 18 Palamuse kirikus.

•    Kavas muusika ooperitest «Figaro pulm», «Don Giovanni»,

«Võluflööt» ja «Cosi fan tutte».

•    Üles astuvad Elisabeth Meyer (sopran, Rootsi), Kadri Tegelmann (metsosopran), Urmas Põldma (tenor), Tim Kuypers (bariton, Holland), Priit Volmer (bass) ning Vanemuise sümfooniaorkester (dirigent Lauri Sirp).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles