Jääaja teemapargi ehitus läheb lahti

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Kui kõik sujub plaanipäraselt, valmib tuleva aasta kevadeks Saadjärve ääres Äksis jääaja teemapark. Ajastuhõngulise külastuskeskuse ehitus algab eeldatavalt juba märtsikuus.

Saadjärve sihtasutust raha taotlemisel aidanud ning nüüd ehitushanget korraldava konsultatsioonifirma Innopolis vanemkonsultandi Signe Somelar-Eriksoni sõnul ei ole hiljuti välja kuulutatud riigihankele tulnud veel ühtegi konkreetset pakkumist, kuid dokumente on käinud välja võtmas paljud firmad. «Eks pakkumised tehakse ikka viimasel hetkel,» selgitas ta.

Konkurss ehitaja leidmiseks vältab 9. veebruarini. Siis saab selgeks, mida täpselt on võimalik ehitada pisut enam kui kolme miljoni euro (48,3 miljonit krooni) eest. Rahasumma sisse peab mahtuma ka ekspositsiooni ost.

Kui hanke järel vaidlustusi ei teki, võib ehitama hakata juba märtsis, sest kõik vajalikud load on olemas.

Plaanid täiustusid

Mõte ehitada Avangardi kolhoosi mahajäetud spordihoonest jääajamuuseum sündis seitsme aasta eest. Somelar-Eriksoni kinnitusel on paljud inimesed vahepeal hoolega mõtteid mõlgutanud ning algne idee on päris tublisti edasi arenenud.

Muuseumidele omaste vitriinide kõrvale kerkivad heli- ja valgusinstallatsioonid ning multimeedialahendused. Lisaks mammutimulaažidele valmivad jääkamber ja kinosaal 3D-filmide vaatamiseks.

Väiksematele lastele rajatakse mängukoobas.

Külastajad saavad pildi, milline nägi Äksi kant välja jääajal, ligi 15 000 aastat tagasi. Sellestki, kuidas tekkis Vooremaa maastik.

Tähelepanuta ei jää ka loomade, lindude, taimede ja inimese areng jääajast tänapäevani.
«Loodusõppekeskuse tulevase, läbi kolme korruse ulatuva ekspositsiooni ning pakutavate teenuste detailne kavand on 50 lehekülge paks dokument,» kirjeldas Somelar-Erikson.

Kompleks korda

Räämas spordihoone saab korda terviklikult: maja ümber valmivad parklad, platsid ja haljastus. Valmis on nii hoone ehitusprojekt kui paika pandud ka arhitektuursed lahendused maja sees.

Loodusõppe külastuskeskust ehitab Tartu vallale kuuluv sihtasutus Saadjärve, kellele Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus eraldas 2,6 miljonit eurot (41,1 miljonit krooni).

Sihtasutuse omafinantseering on 460 000 eurot (7,2 miljonit krooni).

Jääaja teemapargist peab saama kvaliteedimärk, mida tuntakse nii kodu- kui välismaal, leiavad asjaosalised.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles