Teel kohatud teo liiki aitab määrata nutitelefon

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raigo Pajula
Raigo Pajula Foto: Tigu Matsalus.

Juuli lõpp tõi kaasa hea uudise loodusesõpradele: nüüd on võimalik telefoni tõmmata kodumaist päritolu äpp, mille abil saab teel, aias või metsas kohatud tigusid määrata. See on esimene ajakirja Eesti Loodus mobiilirakendus.

«Eesti Looduse teoaabits» tugineb MTÜ Loodusajakirja «Looduse raamatukogu» sarjas ilmunud raamatule «Eesti kojaga maismaatigude määraja», millest Tartu Postimees kirjutas 12. mail 2014.

Google Play veebipoest tasuta allalaetav ja Androidi operatsioonisüsteemiga nutitelefonis või tahvelarvutis töötav rakendus «Eesti Looduse teoaabits» aitab määrata ühtekokku 71 Eestist leitud kojaga maismaatigu.

Tigude liigid on äpis jagatud kolme alarühma vastavalt koja kujule ja mõõtmetele (alustades suuremast). Kuhikja ja lapiku kojaga teod on järjestatud koja maksimaalse laiuse ning pikliku kojaga teod koja maksimaalse kõrguse alusel.

Tekstid on kirjutanud Annelie Ehlvest, Piret Kiristaja ja Liina Remm. Liigikirjelduste kõrval pakuvad «Eesti Looduse teoaabitsas» määramisabi Henn Timmi tehtud fotod ja Jaanika Sokmani joonistused erinevate tigude kodadest. Ühtlasi on aabitsas eraldi pildiliselt lahti seletatud kodade peamised liigitunnused.

Rakenduse loojad loodavad, et selle kasutamisega peaks ühtmoodi hästi hakkama saama nii väikesed kui ka suured teohuvilised. Nüüdisaegse õppevahendina saab seda tigudemäärajat kasutada kooliski – nii loodus-, bioloogia- kui ka õuesõppetundides.

Teoaabits on valminud keskkonnainvesteeringute keskuse toetusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles