Ultraraudmees Rait Ratasepp võtab ette kolmekordse triatloni

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rait Ratasepp pärast viiekordse triatloni läbimist.
Rait Ratasepp pärast viiekordse triatloni läbimist. Foto: Margus Ansu

Kuus nädalat pärast Eestis viiekordse ultratriatloni läbimist võtab ultratriatleet Rait Ratasepp ette oma selle hooaja teise suurema katsumuse, kui stardib homme, 29. juulil Saksamaal Lensahnis toimuval kolmekordse ultratriatloni MK etapil. Konkurentsis, kus kohal on maailma tipud, ootab järjest läbimist 11,4 km ujumist, 540 km ratast ning 126,6 km jooksu.

Iseendale korraldatud Eesti viiekordne ultratriatlon, kus Ratasepp läbis 19 km ujudes, 900 km rattal ja 211 km joostes, oli ettevalmistus Saksamaal toimuvaks võistluseks. Vastasel juhul oleks Saksamaa võistlus olnud Ratasepale esimene kord kogeda, kuidas keha ja vaim reageerivad kolmekordse täispika triatloni distantsi järjestikusele läbimisele.

«Ilma Eesti ultratriatlonil saadud õppetundide ja kogemusteta oleks mul olnud Saksa võistluse eel liiga palju uut ja teadmatut. Kõik tundmatu aga tekitab asjatut närvipinget ja kulutab liigselt vaimujõudu,» tõdes Ratasepp, kes astub enesekindlalt võistluse starti.

Kui Eesti ultra ajal oli Ratasepa suurimaks konkurendiks tema ise, siis Saksamaal stardib ta koos 46 ultratriatleediga, kelle hulgas on ka kahe viimase aasta kolmekordse ultratriatloni maailmameister, eelmisel aastal samal võistlusel ajaga 33:05.16 esikoha saanud Richard Widmer.

«Viiekordse ultrakatsumuse kogemuseta oleks mul väga raske pakkuda tugevat konkurentsi nii ala valitsejale kui ka teistele võistlejatele,» arvas Ratasepp. Ta loodab, et tugev konkurents aitab tal endast kõik välja panna ning aeg alla 35 tunni oleks tulemus, millega ta väga rahul oleks.

Ratasepp kirjeldas, et kuigi viiekordne on oluliselt pikem katsumus kui kolmekordne, on need kaks ettevõtmist täiesti oma nägu: «Erinevalt viiekordsest on kolmekordne sisuliselt pausideta tehtav katkematu eneseületus – vähemalt siis, kui soovid konkureerida parimatega. Eelmise aasta võiduaeg peaks juba kõik ütlema – ühe täispika triatloni keskmine läbimise aeg oli võitjal 11 tundi. See on aeg, mida enamus inimesi ei suuda alistada ka ühe täispika triatloni tegemisel.»

Ratasepale üks huvipakkuvaimaid küsimusi on, kas viiekordsest ultratriatlonist on võimalik kuue nädalaga taastuda, samal ajal uueks katsumuseks ette valmistudes. Sellele küsimusele saab vastuse alles pärast Saksa kolmekordset ultratriatlonit.

Kolmekordse ultratriatloni MK etapi start antakse 29. juulil kohaliku aja järgi kell 7 hommikul.

Ratasepa võistlushooaja lõpetab vaid kolm nädalat nädalat pärast Saksamaa katsumust Šveitsis toimuv kümnekordse ultratriatloni MK etapp, kus 10 järjestikusel päeval ootab iga päev läbimist üks täispikk triatlon. Kümnekordse ultratriatloni start antakse 24. augustil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles