Viirusnakkused kimbutavad nii suuri kui ka väikseid

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk / Postimees

Köha, nohu ja palavik sunnib päev-päevalt üha rohkem inimesi koju jääma. Ka seni terve püsinutel on vara kergendatult hingata, sest külmal ajal kimbutavate viirushaiguste tippaeg on alles ees.

«Ausalt öeldes on hullemaid aegu olnud,» ütles täna päeval patsiente vastu võtnud perearst Hiie Karelson. «Ehk on mul tavalisest viiruste ajast veidi rahulikum sellepärast, et resident aitab palju.»

Külma aja haigustest on Hiie Karelsoni patsiente tänavu peamiselt kimbutanud ülemiste hingamisteede viirusnakkused.

Grippi ei ole ta kiirtestiga tuvastanud veel ühelgi haigel, kuigi mitmel inimesel esinesid gripile väga iseloomulikud tunnused. «Üsna palju on tänavu ka kopsupõletikku,» lisas perearst.

Viirus jõudis ka vanglasse

Terviseameti Lõuna talituse andmetel on Tartumaa perearstid eelmise aasta 27. detsembrist kuni läinud nädala lõpuni diagnoosinud 2419 korral ülemiste hingamisteede viirusnakkusesse ja 47 korral grippi haigestumise. A/H1N1-viirus ehk seagripp tuvastati seitsmel inimesel.

Haigestumine on kasvanud nädalast nädalasse.

«Praegu ongi viirusnakkuste tõusuaeg,» kinnitas terviseameti Lõuna talituse juhtspetsialist Sirje Plank. «Usun, et hullem aeg on veel ees,» lisas Hiie Karelson.

Viirused on jõudnud ka vanglamüüride taha. Ligi tuhande kinnipeetavaga Tartu vanglas oli eile ülemiste hingamisteede viirustesse nakatunud kümme kinnipeetavat, neist kahel tuvastati seagripp.

«Haiged kinnipeetavad on teistest vangidest eraldatud,» ütles Tartu vangla direktor Kalev Ilves. «Muus osas käib vanglas tavapärane tegevus, vangla töö häiritud ei ole.»

Vangla töötajate seas tavapärasest erinevat haigestumist ei ole.

Kas viirushaigus annab märku, et inimene on end ära kurnanud ja vajab väikest puhkust?

«Ei oskagi enam öelda,» kostis Hiie Karelson. «Suvi oli meil ilus, inimesed said kenasti puhata. Aga nagu augustis külmaks läks, olid kõik kohe haiged.»

Ta lisas, et palju abi oleks sügisel gripi vastu vaktsineerimisest, kuid inimesed suhtuvad sellesse loiult.

«Igal aastal vaktsineerivad meil end gripi vastu ühed ja samad inimesed,» märkis Hiie Karelson. «Ka nüüd, kui paljud on haigeks jäänud, helistatakse vaktsineerimise pärast, aga süstima ei tule keegi.» Gripivaktsiin maksab ligi seitse eurot ehk 110 krooni.

Kliinikum ennetab

Tartu Ülikooli Kliinikum palub aga gripi ja ülemiste hingamisteede viirushaiguste leviku tõttu alates tänasest mitte külastada haiglaravil viibivaid patsiente.

«Külastuspiiranguga soovime vähendada nii patsientide kui ka külastajate nakatumisohtu,» selgitas kliinikumi kõneisik Kristi Tael.

Tartu Ülikooli Kliinikumi lastekliiniku juhataja Vallo Tillmann märkis, et A/H1N1-viirusesse nakatunud väikseid patsiente pole neil palju. Ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse haigestunuid on lastekliinikus ravil sama palju kui jaanuaris tavaliselt.

Tartu Ülikooli Kliinikumi sisekliinikus ei olnud eile ennelõunal ravil ühtegi seagrippi haigestunud inimest.

Kliinikumi infektsioonikontrolliteenistus jälgib pidevalt olukorda ning kui haigestumine väheneb, tühistatakse külastuspiirang ja sellest antakse teada ka avalikkusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles