Tammelinnas alustab eralastehoid

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tamme lastehoid avab uksed 1. veebruaril. Lastehoiu omaniku Selve Kuuse sõnul püsib erahoidude järele nõudlus.
Tamme lastehoid avab uksed 1. veebruaril. Lastehoiu omaniku Selve Kuuse sõnul püsib erahoidude järele nõudlus. Foto: Margus Ansu

Aastaid Tartut vaevanud lasteaiakohtade puudus saab järgmisel nädalal taas veidi leevendust, kui Tamme puiesteel asuvas eramajas avab uksed uus eralastehoid.


Uue lastehoiu omaniku Selve Kuuse sõnul on Tammelinna piirkonnas olnud lasteaiakohtade puudus kogu aeg. Kaks ja pool aastat tagasi avas Kuuse lastehoiu Tulbi tänavas ning juba siis oli tahtjaid rohkem kui kohti. Peamisteks huvilisteks olid TÜ Kliinikumi ja ülikooli töötajad ning Veeriku uue elurajooni elanikud.

Lastehoidusid on viimastel aastatel kõvasti juurde tulnud, kuid peamiselt paiknevad need kas kesk- või Annelinnas. Uus lastehoid asub seevastu Tamme puiesteel, Tõrukese lasteaia kõrval.

«Muidu poleks seda asja ette võtnud, aga tundus, et siin piirkonnas on nõudlus jätkuvalt olemas,» ütles Kuuse.

Praegu tegutsevad Tammelinnas veel Anni eralasteaed ja Muumi lastehoid. Samuti jääb Tammelinnale suhteliselt lähedale eelmise aasta lõpus avatud Pauluse lastehoid.

Kaks lasterühma

Lastehoiuks sobilikku pinda hakkas Kuuse otsima eelmise aasta oktoobris. Lõpuks langes valik Tamme puiestee eramajale.

«Lastehoiule esitatakse igasuguseid nõudmisi. Näiteks tuletõrje ja päästeamet nõuavad, et majal peab olema tagavaraväljapääs. Ühekorruselises majas oli neid nõudmisi lihtsam täita,» põhjendas Kuuse oma valikut.

Tamme lastehoidu tuleb üks kuue- ja üks kaheksakohaline rühm. Väiksemasse on mõeldud lapsed vanuses 1,5–3 ning suuremasse liitrühma 3–6 aastat. Mõlemal rühmal on oma mängu- ja magamistuba. Lisaks  on hoones veel köök ja söögituba. Kokku on hoiu kasutada 93 ruutmeetrit.

Maja ümber on ka aed, kuhu kevadel ehitatakse liivakasti, liumäe, kiige ja varjualusega mänguväljak.

«Kodusele lastehoiule on see piisav suurus,» hindas Selve Kuuse ning lisas, et tema soov polnudki hoidu väga suureks ajada. «Näiteks mõned lapsed on nõrgema tervisega ja väiksemas lastehoius on võimalus haigestuda palju väiksem.»

Nõudlust jätkub

Praeguseks on sõimerühm juba täis ning jäänud on veel mõni vaba koht suuremas hoiurühmas. «Tundub, et nõudlust jätkub, sest inimeste huvi on olemas. Meil on avaldusi juba juuliks, augustiks ja septembriks,» lausus Kuuse.

Tamme lastehoius hakkab tööle kaks kasvatajat ja üks abikasvataja, kellel on kõigil vastav haridus.

Uue lastehoiu kohamaks vanemale on 150 eurot (2365 kr) kuus. «See tähendab, et laps käib hoius viis täispäeva nädalas. Osalise ajaga me sinna lapsi ei planeeri. Kui mõni lapsevanem tahab tuua ainult neljaks päevaks, siis on tal see vabadus, aga maksta tuleb ikka täishinda, millele lisandub toiduraha,» rääkis Kuuse.

«Kulud pole küll väikesed, ja kuna seadus näeb iga viie lapse kohta ette ühe töötaja, siis ei saa ka tööjõukulude pealt kokku hoida. Pealegi on väikeste lastega töö niivõrd pingeline, et seda keegi miinimumpalga eest ei tee. Aga kui rühmad täis saame, siis majandame ennast ära,» rääkis Kuuse.

Linna makstav toetus eralasteaedadele ja -hoidudele on praegu kuni 3-aastase lapse puhul 2205 krooni (140 eurot) ja vanematel 1470 krooni (93 eurot).

Abilinnapea Jüri Sasi sõnul on lisanduvad 14 kohta väga positiivne uudis ja need parandavad kogu üldist olukorda.

«Praegu ongi välja kujunenud nii, et lastehoiud võtavad just sõimeealisi lapsi. Nende kohtade puudus on Tartus endiselt suur. Iga eralastehoid aitab kaasa, et see puudus väheneks,» ütles Sasi, kelle sõnul on lähemal ajal tulemas 20-kohaline eralasteaed ka Ihastesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles