Tartumaa huvikoolid said riigilt enam kui 19 000 eurot toetust

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti õpilasuurijate konkursitööd käsitlesid teemasid tehisintellektist eakate haigusteni ja maltaasi aktiivsusest sõnavektorite soostereotüüpideni. Pilt on illustratiivne.
Eesti õpilasuurijate konkursitööd käsitlesid teemasid tehisintellektist eakate haigusteni ja maltaasi aktiivsusest sõnavektorite soostereotüüpideni. Pilt on illustratiivne. Foto: Margus Ansu

Tartumaa huvikoolid näitasid Eesti noorsootöö keskuse (ENTK) korraldatud projektikonkursil «Varaait vol 12» üles suurt aktiivsust, tuues erinevate tegevuste elluviimiseks ja vahendite parandamiseks maakonda 19 050 eurot.

Ühtekokku sai toetust 11 projekti, millest kolm keskenduvad muusikale ning kaks kunstile, spordile, tehnikale ja üldkultuurile. Võrreldes teiste maakondadega, paistis Tartu silma omavalitsuste piire ületavate mahukate koostööprojektidega.

Tartu Spordiselts Kalevi ja MTÜ KJK Sillamäe Kalevi koostööprojektiks eraldati 3000 eurot, et soetada Madsa puhke- ja spordikeskusesse õppevahendeid. Tartu loodusmaja ja Mooste põhikooli ettevõtmist, millest sünnib Mooste loodusring, toetati 4000 euroga. 

ENTK suunajuhi Gerttu Aaviku sõnul keskendus tänavune konkurss varasemast enam koostööprojektidele, et mitme omavalitsuse ühise tegevuse abil pakkuda noortele senisest avaramaid ja mitmekülgsemaid võimalusi.

«Ühest küljest julgustame huvikoole, noortekeskusi, koole ja teisi noortega vahetult tegelevaid asutusi ja organisatsioone aktiivsemalt ja mitmekülgsemalt koostööd tegema, sest nii loodavad võimalused, kontaktid ja tegevused on oluliselt avaramad kui üksi tegutsedes,» ütles Aavik.

«Teisest küljest tähendab koostöö meie jaoks noorte kaasamist projekti koostamise kõikidesse etappidesse alates vajaduste kaardistamisest lõpetades ellu viimisega. Tartumaa huvikoole võib koostööprojektide rohkuse, läbimõelduse ja oodatava mõju osas teistele eeskujuks tuua,» lisas ta.

Tartu Spordiselts Kalev ja MTÜ KJK Sillamäe Kalev koostööprojektiga soetatakse Madsa puhke- ja spordikeskuses toimuva spordiõppe tarbeks ristkasutusse minevad õppevahendid, mis on vajalikud kergejõustiku harjutamiseks laagrites. Vahendite soetamisega Madsa puhke- ja spordikeskusesse on võimalus läbi viia treeninglaagreid laiema vajadusega noortele. Koostöö Tartu ja Sillamäe Kalevi vahel kasvas välja noortekohtumiste projektist.

Lisaks robootikaringidele on üle kogu Eesti populaarsust kogunud ka IT-lahenduste toomine tavaõppesse. Näiteks Tartu Keskkonnahariduse Keskuse erahuvikool Tartu Loodusmaja teeb projektis «Mobiilne loodusring Moostes» koostööd Mooste põhikooliga, kus pole varem loodushuviringi olnud.

Uue huviringi kaudu saavad noored kahel korral kuus läbi viia praktilisi loodusvaatlusi ning uurimusi ja kinnistada loodusringis õpitut. Õppevahendeid (binoklid, luubid, luubitopsid, binoklid, putukate prepareerimisvahendid) kasutatakse ka Mooste rahvamuusikakoolis ja Mooste põhikoolis teiste loodusõppeainete läbiviimiseks.

Eesti noorsootöö keskuse projektikonkurss «Varaait vol 12» huvikoolidele eelarve suurus 2016. aastal oli 147 488 eurot. Konkurssi toetab Haridus- ja Teadusministeerium Hasartmängumaksu Nõukogu vahenditest.

Projektikonkursiga toetati õppevahendite soetamist ja restaureerimist olemasolevate tegevusformaatide arendamiseks ning uute loomiseks. Toetuse eesmärk on mitmekesistada huviharidust, eelkõige tehnika ja looduse valdkonnas, elavdada huviharidust pakkuvate organisatsioonide vahelist koostööd ning kaasata noorsootöösse ja huviharidusse vähemate võimalusega ja seni kaasamata noori.

Projektikonkursi «Varaait vol 12» toetuse teema, projekti elluviija või peapartner, projekti eesmärk ja toetussumma:

Kunst. Elva huviala-ja kultuurikeskus Sinilind, keraamika kõrgkuumusahju K-110 soetamine – 1500

Kunst. Tartu lastekunstikool, keraamikaahi – 1800

Loodus. Tartu keskkonnahariduse keskuse erahuvikool Tartu loodusmaja, mobiilne loodusring Moostes – 4000

Muusika. Nõo muusikakool, harmooniumi restaureerimine töökorda – 250

Muusika. Tartu II muusikakool, kellamängu soetamine Tartu II muusikakoolile – 700

Muusika. Ülenurme muusikakool, baritonsaksofoni soetamine – 2000

Sport. Tartu spordiselts Kalev, koostöös ristkasutusse minevate õppevahendite soetamine Madsale ja seeläbi uue tegevussuunaga alustamine – 3000

Sport. Tartu Waldorfgümnaasiumi huvikool, spordivahendite soetamine Tartu Waldorfgümnaasiumi huvikoolile – 1000

Tehnika. Erahuvikool HuviTera, Arduino teaduslabori avamine – 1600

Tehnika. SA Tartu Keskkonnahariduse Keskuse erahuvikool Tartu loodusmaja, tehnoloogiasuuna õppevahendid – 1500

Üldkultuur. MTÜ Muusa/Ida tantsukool, klassikalise tantsu koolituse õppekeskkonna arendamine – 700

Üldkultuur. Polygoni teatrikool, Polygoni Tartu teatrikooli õppelava tehnilised vahendid – 1000

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles