Fotod: Siberi lilledega sõrmikud jõudsid suvel näitusele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Siberi seto külast leitud mustrivihik ajendas kuduma kirikindaid, mis toovad mustritraditsioone läbi aegade tagasi Setomaale. Kindaid saab näha põllumajandusmuuseumis.

Neli aastat tagasi tuli Värska kooli matemaatikaõpetajal ja OÜ Kagu Kudujad juhil Külli Jacobsonil sund teha midagi uut ja põnevat. Käinud lõunal folklorist Andreas Kalkuniga, tekkis mõte teha Siberi seto Manni Ossipova mustrivihiku järgi, mis on Siberis maha pildistatud, labakuid ja sõrmikuid.

«Need mustrid, mis vihikust leidsin, on kindlasti natukene vene mõjutustega, kuid peaasi, et mustrid tulevad ringiga tagasi Setomaale,» rääkis Jacobson, «Manni Ossipova on ise sündinud Siberis, kuid tema vanemad on pärit Setomaa küladest.»

Külli Jacobson oli mustrivihiku leidmise ajaks loonud juba oma ettevõtte Kagu Kudujad ning oli Seto käsitöökogu liige. Paremat inimest, kes kindad kooks, ja aega nende näitusele panemiseks oleks olnud raske leida.

Kindanäitus «Siberi lilled» on rännanud mööda Eestit juba pikalt, kuid ühelgi näitusel pole terve ekspositsioon olnud alati samasugune. «Alati kindad natukene vahetuvad, sest mõni külastaja soovib kindapaari ära osta,» ütles Jacobson. 

Ühe labakupaari kudumisele läheb 22 tundi, sõrmikud võtavad aega 35 tundi. Näitusel on näha kudujate suur ajakulu, Siberi mustritest ja kuduja emotsioonides tulenevad kindapaarid. Näitus on põllumajandusmuuseumis üleval 12. septembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles