Nutika linnaosa projektiga soovib ühineda paarkümmend korteriühistut

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kalev Saar

Tartu kesklinna hruštšovkade piirkonnast nutika linnaosa loomise projektiga SmartEnCity soovib ühineda 19 korteriühistut, kes tahavad oma kodud renoveerida energiasäästlikuks ja "targaks".

«Huvi on olnud rõõmustavalt ja oodatult suur ning projekti raames kavandatud renoveerimise maht ühistute üldkoosolekute otsustega praktiliselt kaetud. Enamik esmase otsuse teinud ühistutest otsivad praegu aktiivselt tehnilist konsultanti ja projekteerijat, ehitustööde algus on kavandatud tulevasse aastasse,» rääkis projektijuht Raimond Tamm.

Nutika linnaosa projekt näeb ette 23 nõukogudeaegse elamu renoveerimist A-energiaklassiga hooneks. Ala hõlmab peamiselt Turu-Aleksandri ja Tiigi-Pepleri tänava kortermajade piirkonda,

Renoveeritavate elamute katustele paigaldatakse päikesepaneelid, mis võimaldavad ühistute üldelektrivajadust osaliselt katta kohapeal toodetud taastuvenergiast. Nutikas linnaosas võetakse kasutusele mitmeid muidki uuenduslikke lahendusi.

Osaliselt SmartEnCity projekti kaasabil mais valminud Fortumi külmajaama kaugjahutusvõrgust vabanev jääksoojus suunatakse kaugküttevõrku, millest korterelamud saavad nii toasooja kui ka võimaluse sooja vee tootmiseks.

Piirkonna tänavate valgustamiseks rajatakse märkimisväärset energiasäästu võimaldav leedvalgustitel, sensoritel ning targal valgustuse juhtimisel põhinev valgustusvõrk.

Nutikasse linnaossa tulevad elektriautode laadimispunktid, elektriautode ja jalgrataste rendipunktid ning sensorid müra, õhusaaste, temperatuuri ja niiskuse mõõtmiseks.

Renoveeritavate hoonete korteritesse paigaldatakse nn targa kodu lahendus, mis võimaldab jälgida ja reguleerida oma kodust energiatarbimist ning saada reaalajas infot keskkonnaolude kohta.

Rahvusvahelises suurprojektis SmartEnCity osalevad partnerlinnadena Tartu, Vitoria-Gasteiz (Hispaania) ja Sønderborg (Taani). Tartu linna Eesti partnerid nutika linnaosa projektis on Tartu regiooni energiaagentuur, Balti uuringute instituut, Smart City Labi klaster, Tartu ülikool, Telia Eesti, Fortum Tartu, Cityntel ning Takso.

Projektis kavandatu on kavas ellu viia eelseisva kolme aasta jooksul ning Eesti partnereid toetatakse selles kokku 8,2 miljoni euroga. SmartEnCity projekti rahastatakse Euroopa Liidu teadusuuringute ja innovatsiooni raamprogrammist Horisont 2020.

Projekti SmartEnCity peamine eesmärk on ellu viia nutika ja säästva linnakeskkonna terviklahendus, mis inspireeriks elanikke tegema keskkonnateadlikke otsuseid ning oleks hiljem teistes Euroopa piirkondades rakendatav.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles