Fotod: tänavakunstiklassikut oma teose lapsik täiendus ei morjenda (2)

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalevipoeg koos lisandusega.
Kalevipoeg koos lisandusega. Foto: Raimu Hanson

Tartu Vabadussilla all isetekkelises kunstigaleriis on keegi söakas tänavakunstnik täiendanud klassiku staatuse pälvinud Edward von Lõnguse pilti «Kalevipoeg 3.0». Mõne kunstisõbra hinnangul on täiendus lapsik, kuid von Lõngust ei morjenda lisandus ise ega ka selle stiil.

Täiendus kujutab endast äsja Kalevipoja mõõga läbi pea kaotanud punapõskset selli, kellel on seljas värvilised rõivad ja käsi sirutatud nurga taha. Seal on näha, et ta hoiab peos jäätist. Kaelast lahvatab siksakiliselt välja veri.

Üle jõe on sama silla alla keegi jäädvustanud väga suurel pinnal disneyliku hundi pea ning selle kehaks kujundanud kumerajoonelisi tähti. Mõni meeter eemal on sealgi kujutatud jäätisetuutut.

Edward von Lõnguse sõnul on hea, et Vabadussilla all juba üllatavalt kaua valitsenud loominguline vaikus on lõppenud. Täiendusi võtab ta kui paratamatust, et tänavakunstiteosed ei seisa igavesti muutumatuna.

«Kalevipoeg 3.0» kujutab rahvuseepose peategelast taaselustatud biomehhaanilise supersõdurina. Sügisest 2014 on seesama pilt, mis tehtud aerosoolvärvide ja šabloonidega, veel vähemalt kahes avalikus kohas: Kääpal, mille lähedal jões lõikas Kalevipoja jalad alt tema enda mõõk, ning Patarei vangla ees Tallinnas.

Nagu ilmneb veebisaidilt «NOAR Eesti Kaasaegse Kunsti Keskkond», on asjahuvilisel võimalik tellida Edward von Lõnguselt tema teiste teoste hulgas ka «Kalevipoeg 3.0».

Lõuendil pildi mõõdud (160 x 84 cm) on väiksemad kui seintel ja silla all, hind on 1058 eurot. On lubatud, et Kalevipojaga saab siili (55 x 70 cm) kaasa tasuta. Siil on oma loomulikus suuruses jäädvustatud Kalevipoja kõrval Tallinnas, Kääpal ja Vabadussilla all.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles