Maanteemuuseumis hakatakse [eel]arvama

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varbusel asuvas maanteemuuseumis läheb [eel]arvamiseks.
Varbusel asuvas maanteemuuseumis läheb [eel]arvamiseks. Foto: Sille Annuk

Sel reedel algusega kell 12 algab Eesti Maanteemuuseumis esimene Kagu-Eesti [eel]arvamusfestival. Kõik Kagu-Eestis elavad või selle piirkonnaga seotud inimesed on oodatud kagunurgale ja tervele Eestile olulistel teemadel kaasa mõtlema, arvamust avaldama ning muutusi ellu kutsuma.

Püüdes vastata enamuse ootustele on Kagu-Eesti [eel]arvamusfestivali meeskond moodustanud kolm teemaala, mis puudutavad maaelu, maakultuuri ja turvalisuse küsimusi:

Turvalisus ja julgeolek - Miks keegi meid ei päästa?

I paneel 12-13.30: Julgeolekus ei sõltu meist mitte midagi.

II paneel 14-15.30: Kõik rikuvad liikluseeskirju, sest natuke ju võib.

III paneel 16-17.30: Tervishoid saab olla kas kodulähedane või kvaliteetne.

Maaelu - Viimane kustutab tule

I paneel 12.30-14: Ökoriik - ürgaega tagasi!?

II paneel 14.30-16: Raha ei ole ja raha ei tule.

III paneel kell 16.30-18: Kõik on läbi.

Maakultuur - Õks viil elässe mõtsu vaihõl ummamuudu inemise.

I paneel 13-14.30: Kuis perimüskultuuriga rahha tiini?

II paneel 15-16.30: Võrokõnõ, mulk vai seto ja vahtsõnõ maalõtulõja - kas saias sõbras?

III paneel kell 17-18.30: Mõista-i ma taad kiilt ei lukõ ei kirota, õigõt kiilt mõista-i kiäki!

NB! Korraldajad juhivad tähelepanu, et Kagu-Eesti eripärast tulenevalt on osad vestlused seto või võro keelsed!

Viimase paneeli järgselt annab kell 19 Kagu-Eesti [eel]arvamusfestivali lõpetuseks kontserdi pärimusmuusikatrio Lepaseree.

Põnevate teemaalade kõrvalt leiab ka kohalikul traditsioonil ja toorainel põhinevaid vahepalasid pakkuvad pop-up kohvikud. Kohal on Kolotsi kitsetalu, OÜ Võrumaa maitsed ja Mardimäe mahetalu. Uksed avab ka Metsarestoran, kus menüüs grillil ja lõkkel valmistatud toidud.

Et vanemad saaks rahulikult [eel]arvata on avatud ka lasteala (kell 12-18.30), kus toimetavad Eesti maanteemuuseum, Eesti põllumajandusmuuseum, Võru instituut ja Pokumaa!

Kagu-Eesti [eel]arvamusfestivali esietendusel piletiraha ei küsita, kuid kaasa võiks võtta oma [eel]arvamused, kiuslikud küsimused ja isikliku kohvi/teetassi, et vähendada ühekordsete nõude kasutamise vajadust (kogunetakse ju rohelisemat eluviisi propageerival Põlvamaal)!

Kagu-Eesti [eel]arvamusfestivali programm valmib kolme maakonna (Põlva-, Valga- ja Võrumaa) inimeste ja organisatsioonide koostöös. Korraldajad soovivad luua erakonnapoliitiliste eesmärkideta arutelu­ ja mõttevahetuspaiga, mille eesmärk on arendada arutelu­ ja suhtluskultuuri ja inspireerida siin elavaid inimesi oma elu mõjutavatel teemadel mõtlema, sõna sekka ütlema ja muutusi ise eest vedama.

Tegemist on 12.-­13. augustil toimuva Arvamusfestivali paralleelüritusega, mis tänavu Paides juba neljandat korda aset leiab. Kagu-Eesti [eel]arvamusfestival leiab aset esimest korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles