Tartlasest lavastaja Kalev Kudu tõi Batumis publiku ette uudse «Kirsiaia»

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev Kudu (esiplaanil seljaga) jäädvustab Batumis proovi.
Kalev Kudu (esiplaanil seljaga) jäädvustab Batumis proovi. Foto: Batumi riiklik noorsoo- ja nukuteater

Batumi riiklikus noorsoo- ja nukuteatris Gruusias esietendus 18. juulil Tartu üliõpilasteatri ja Nullteatri kunstilise juhi Kalev Kudu lavastus «Päike on loojunud, härrased!». See on Kudu kolmas versioon Anton Tšehhovi näidendist «Kirsiaed».

Varasemad kaks Kudu «Kirsiaeda» jõudsid lavale Tartu üliõpilasteatris mullu ning Moskva teatris Eskiisid Ruumis tänavu märtsis. Ühtlasi on uuslavastuse näol tegu kolmanda korraga, mil ta Gruusias lavastab.

Tema uusimas «Kirsiaia» versioonis toimub tegevus paarkümmend aastat pärast kirsiaia müümist.

«Aed on juba müüdud, lavastuses ei osale Lopahhini ega Jaša tegelaskuju,» lisas ta. «Lavastus ei räägi edasi lugu, vaid keskendub peamiselt mööduva aja teemale ning inimeste siseheitlustele ajas, kui kõige väärtuslikum ning kallim on jäädavalt läinud või müüdud, ning teemale, kuidas siis edasi elada. Samuti tõstatuvad küsimused «Mis juhtus?» ja «Miks me ei suutnud oma Aeda (loe: planeeti) hoida?»

Eile esietendunud lavastust mängitakse mitmel pool Gruusias. See on kavas ka Tartu üliõpilasteatri korraldataval viiendal rahvusvahelisel absurditeatrite festivalil A-festival, mis toimub tänavu oktoobris Tartus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles