Vanad punkarid: punk elab, kuni elab korruptsioon

Liina-Jaanika Seisler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
The Exploited Tartus Raadi mõisa pargis enne kontserti. Wullie Buchan (vasakult), Wattie Buchan, Robbie Davidson ja Irish Rob.
kristjan teedema
The Exploited Tartus Raadi mõisa pargis enne kontserti. Wullie Buchan (vasakult), Wattie Buchan, Robbie Davidson ja Irish Rob. kristjan teedema Foto: Kristjan Teedema

Loojuva päikese viimased kiired paitavad Raadi pargis värvilisi päid – lillad, rohelised, punased ja sinised harjad küünitavad teravalt taeva poole.

Need kuuluvad publikule, kes on tulnud punkrokkfestivalile kuulama legendaarset punkbändi The Exploited.

Kohe jutuajamise alguses saab selgeks, kes on bändi vaimne juht – loomulikult Wattie Buchan (59). Tal on Tartus kaasas ka teismeline poeg, kes klõpsib maalilises Raadi pargis nutitelefoniga väsimatult bändist pilte teha. Teised muusikud hoiavad aupaklikult mõnemeetrist distantsi.

Bändi esimene ja kohe maailma vallutanud plaat ilmus 1981 ja selle pealkiri oli «Punks Not Dead» («Punk ei ole surnud»).

Pärin, kas nüüd on siis punk lõpuks surnud. Wattie vastab kiirelt, et muidugi ei ole. Punk sureb siis, kui sureb korruptsioon. «Meie oleme anarhia poolt, see on ainus normaalne võimalus asju ajada,» ütleb Wattie ja rüüpab õlut. Paraku mitte Eesti oma. Ta rõhutab, et vihkab poliitikat, aga see on ometi nende muusikas läbiv teema. Räägime siis Brexitist.

«Rumalad inglased tegid meile teene, šotlased on Euroopa Liitu jäämise poolt ja nüüd on meil ka suurem võimalus saavutada iseseisvus,» räägib Buchan.

Aga kuidas on immigratsiooni ja pagulastega? «Meil nendega probleeme pole,» ütleb Buchan, «esiteks on neid Šotimaal ilmselt karmi kliima tõttu suhteliselt vähe, ja need kes tulevad, integreeruvad kenasti.» Samuti rõhutab ta, et nende bändi ja sõnumit ei tohiks kuidagi seostada uusnatsismiga, laulusõnad pigem pilkavad piiratud vaadetega ellusuhtumist.

Peale poliitika on elus ka praktilisemaid asju, näiteks toit. Tunnen huvi, kas punkarielu pole tervist laastanud ja äkki on mõni bändiliiga lausa taimetoitlaseks hakanud. «Jah, kaks on meil veganid (trummar Wullie ja kitarrist Robbie – toim), nendega on alati tuuridel jama, » muigab Buchan.

Kontserdi korraldaja Roland Sutti sõnul oli tipphetkel külastajaid 600 ringis. Ei puudunud ka bändiliikmete rahva sekka hüppamised ja muu, mis korraliku pungipeo juurde kuulub. Politseil ega kiirabil peoplatsile asja polnud.

The Exploited

•    Tuli kokku aastal 1979 Šotimaal Edinburghis.

•    Esimene album ilmus 1981.

•    Nende laulud räägivad peamiselt töölisklassi elust, nad kritiseerivad teravalt Suurbritannia poliitikat ja valitsust, eriti töötust, ning nõuavad võrdseid õigusi kõigile.

•    Tähtsamad albumid: Punks Not Dead (1981), Troops of Tomorrow (1982), Let’s Start a War ... (Said Maggie One Day) (1983), Horror Epics (1985), Death Before Dishonour (1987), The Massacre (1990), Beat the Bastards (1996), Fuck the System (2002).

Küsitlus

Miks oled punkar?

Leonika Kingu

juuksur

Punk on mu elustiil. Esimest korda kuulasin JMKEd kuueaastaselt ja pungi juurde olengi jäänud. Tööelus nii värvikalt muidugi riietuda ei saa, seda enam naudin kontserte, ka elukaaslane jagab mu vaateid.

Helene Triin Õunapuu

filmitegija

Punk on elustiil. Siin pildil olen koos Printsiga, kes paraku pole küll minu prints.

Kutt

Olen punkar, sest paljud asjad ajavad närvi. Korruptsioon, poliitika. Ei meeldi, et tehakse nõrgematele liiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles