Galerii: tartlased said imetleda uunikume Sapikast Rolls Royce’ini

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tähistamaks viiekümne aasta möödumist Eesti esimesest autojuhtide kokkutulekust Mäksal, on täna Lõuna-Eesti teedel vuramas enam kui poolsada väärikas eas masinat mopeedist omaaegse luksusbussini. Kella kümnest üheni said huvilised neid imetleda Tartus Taskus keskuse juures.

Kuigi suurem osa paraadil osalevatest uunikumidest on valmistatud endise Nõukogude liidu autotehastes, jäi silma ka lääne masinaid. Oli näha nii Opeli, Mercedes Benzi, BMW, Fordi kui ka Rolls Royce’i mudeleid ning ka selliseid autosid, mille marki asjatundmatu kodanik esimese hooga ära arvata ei osanudki.

Üritust korraldava vanatehnikaklubi Levatek projektijuht Janne Eespäev oli kohale sõitnud 1965. aastal ilmavalgust näinud ZAZ-95-A ehk lihtsamalt öeldes Sapikaga. Nahkmantlis naine saabus Taaralinna eile õhtul Põlvamaalt Varbuse kandist ning tema sõnul võttis umbes poolesaja kilomeetri läbimine aega natuke alla tunni.

Janne Eespäev sai väga heas korras Sapika õnnelikuks omanikuks viisteist aastat tagasi ning selle ajaga on ta masinaga läbi põristanud üle 10 000 kilomeetri, seejuures pole truu sõber teda kordagi teele jätnud. Samas liiga kõvasti ta oma vanakese gaasipedaali ka vajuta, seda enam, et 70 kilomeetrise tunnikiirusega pidada roolist juba hammastega kinni hoidma, sest Sapika rehvid on nii kitsad. Masina tehniline pass lubaks aga arendada koguni kiirust 100 km/h.

Eespäev tunnistas, et kuigi vanatehnikaga tegelemine on üsna kulukas, aeganõudev ja kohati ka närvesööv hobi, siis kordatehtud uunikumiga sõitmine ja teiste taoliste masinate imetlemine on puhas rõõm. Ta märkis, et on ka selliseid vanatehnika omanikke, kelle jaoks on masinad lihtsalt eputamiseks, kuid vanatehnika klubidesse koondunud inimeste seas selliseid ei ole. Asjaga tegeldakse siirast huvist, et hoida ja säilitada vanu ja väärikaid sõidukeid.

Tartust võtsid masinad suuna Mäksale, kust edasi läheb sõit Varbusel asuvasse maanteemuuseumi, kus saab vanu masinaid uudistada alates kella kuuest. Paar tundi hiljem algab samas suur rahvapidu, mida veab ansambel Apelsin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles