Luunjas kõlab üle kuraditosina aasta taas suvekantri

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kantripeo üks peaesinejaid on ameeriklanna Joni Harms.
Kantripeo üks peaesinejaid on ameeriklanna Joni Harms. Foto: Erakogu

Kellele meeldib klassika, kellele popmuusika. Kellele meeldib ema, kellele tütar. Paljud eelistavad kantrit, mis sai alguse sajand tagasi USA lõunaosariikides. Laupäeval esinevad Luunja roosiaias kantrilauljad Ameerikast – Joni Harms on ema ja Olivia tema tütar.

Eelmisest Luunja suvekantrist on möödunud 13 ehk kuraditosin aastat. Nüüd on võtnud abikaasad Annika ja Vello Tellissaar festivali korraldamise taas ette. Põhjusi on kolm, nagu selgus vestlusest pereisaga. Esiteks – kantrimuusikal on rohkesti kuulajaid. Teiseks ja kolmandaks – festivali elustamine on Luunja valla 25. aastapäeva üks üritusi ning esimene sealne kantrifestival toimus 20 aastat tagasi.

20 ja 13 aastat tagasi

Esimese festivali info on korraldajatel kuhugi kadunud, kuid läbi hägu tuli neil meelde, et aastal 1996 olid kuulajate ees Vello Tellissaare oma bänd MTJ, Beergrass ja Justament, vististi ka Vanaviisi.

Miks jäi asi 13 aastat tagasi soiku? Festivalide järjepideva jada rikkus ära kaks suve järjest vihma. «Esimesel aastal kannatasime ära, aga teisel aastal juhtus sadama nii palju, et traktoriga veeti platsi pealt kaubandusautosid välja – nii pehmeks võttis maapinna,» meenutas Vello Tellissaar.

Üks märgatavaimaid erinevusi eelmiste festivalidega seisneb selles, et lauluväljaku asemel on nüüd kontserdid roosiaias, mis on eeloleval laupäeval kantrihuvilistele avatud juba kell 16. Esinejaid on kahe ameeriklanna kõrval teisigi ja kavas on ka kantridisko, mistõttu lõpp on kavakohaselt öösel kell 1.30.

Ema ja tütar

Nüüdse festivali muusikutest on kuulsaim laulja, laululooja ja kitarrist Joni Harms, kelle loomingust on tulnud kuulajate ette alates 1985. aastast tosin albumit. Kantrimuusika juurtega sobilik talutöö on talle tuttav, sest ta elab Oregoni osariigis rantšos, mis on kuulunud tema perele juba 150 aastat. Tal on isegi ette näidata võite rodeovõistlustelt.

1990 ilmus Joni Harmsi laulukogumik «Hometown Girl», samal aastal sai ta emaks. Maast madalast emaga tuuridel kaasas käima hakanud Olivia läks üsna noorelt lavale ning astub nüüdki Luunjas publiku ette.

Ema sõnul ei esita tütar traditsioonilist kantrit nagu ta ise, Oliviale meeldivad hoopiski rohkem enda kirjutatud laulud. «Ma ei ole ainult tema ema, vaid olen ka tema fänn!» lisas Joni Harms.

Ameeriklannadega koos tuleb lavale Tšehhi bänd Real American Country Revival. Kui Annika ja Vello Tellissaar käisid veebruaris Berliinis kantrimuusika messil, mis täitis kolm päeva kella üheteistkümnest hommikul kella üheteistkümneni õhtul neli lava muusikaga, jäid tšehhid neile kohe silma ja kõrva.

Luunja kultuuri- ja vabaajakeskuse direktor Toomas Aru teatas, et lavale astuvad ka eestimaised Ummamuudu, Meie Kantrimees (ehk endised Beergrass ja Meie Mees), Hot Shot Country ning Tartu bändid Sonimuusikud ja Inerts.

«Oleme festivali seadnud suuremalt jaolt selliseks, et annaks kaasa tantsida,» ütles Vello Tellissaar. Esinejate hulgas on ka rivitantsu trupid Kaie Segeri ja Tiia Suurtee juhendamisel. Konferansjee ja diskor on Onu Bella.

Nii nagu eelmistel Luunja suvekantritel, on nüüdki roosiaias võimalik festivali ajal süüa-juua. Rahvast sõidutavad Saksa tallide hobused, olemas on lasteala koos oma programmiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles