Endisest PRIA hoonest on kujunemas idufirmade kasvulava (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endisesse PRIA hoonesse on end sisse seadnud juba mitmed idufirmad ning nende arv üha kasvab.
Endisesse PRIA hoonesse on end sisse seadnud juba mitmed idufirmad ning nende arv üha kasvab. Foto: Kristjan Teedema

Kuigi endises PRIA majas tegutsev kontoriruume välja rentiv Spark avab ametlikult uksed septembris, on juba praegu siia sisse kolinud mitu firmat, kes kiidavad moodsaid tööruume ja lõõgastusala, kus saab teiste rentnikega vahetada kogemusi, õppida ja areneda.

Spark ehk eesti keeles Säde on Lõuna-Eesti start-up'ide maastikule mõeldud ühiselt tegemise keskkond, mis ühendab Tartu linna, ülikooli ja ettevõtjate huvid ning pakub arenemisvõimalust moodsas keskkonnas.

Tartu start-up'ide Meka, Garage48 Hub Tartu on iduettevõtjatele pakkunud koos töötamise kohta, populaarsust koguvat kontoritöövormi, kus annab üürile lauda-tooli-internetti ja kuhu kogunevad teised samal alal töötavad inimesed. Tartu Hubi ja Sparki omanik Rein Lemberpuu ütles, et uue maja üürimudel on teistsugune – Sparkis antakse üürile kontori- ja tiimiruume, mille vahele jäävad ühiselt kasutatavad ruumid.

Ühised on kohviruum, lauatenniseala, nõupidamisruum. Esimesel korrusel asub Sparkdemo, kuhu võib sisse astuda ka linlane, et piiluda, mis Lõuna-Eesti piirkonna ettevõtluses parasjagu toimub.

Sparki kommuunijuht Kadri Kõivik on oma töös võtnud sihiks luua mõnus atmosfäär rentnike vahel, et Sparkist kujuneks midagi enamat kui ainult tuim töötamiskoht. «On väga oluline, et inimesed saavad olla koos, nii suheldakse ja luuakse vajalikke suhteid,» rääkis Kõivik.

Start-up'i maailma rahvale meeldib teha asju ühiselt ning teistelt õppida, seega on hea, kui kõrval on mõni kogenum tegija, kes vajaduse korral aitab, selgitab Kõivik IT-valdkonna ühiskontori fenomeni.

Lemberpuu sõnul on Tartu piirkonna visioon koostöö. «Me üritame leida koostöövõimalusi kõikide osapoolte vahel, kes siin tegutsevad. Näiteks räägime me hästi palju läbi Tartu ülikooliga, me ei välista, et kerkib veel kolmaski maja IT-teaduskonna uue hoone külge, see võimaldaks kõikidel ökosüsteemi osadel ühiselt tegutseda,» arvab Lemberpuu tulevikuväljavaadetest.

Inimesele, kes pole ettevõtlusega seotud, on Spark samuti kasulik, jätkab Lemberpuu: «Näiteks asub meil MakerLab (protüüpide loomise labor – toim), kus inimesed saavad töökojas valmistada asju oma visiooni järgi. Kui start-up'id käivad seal tarkvaraarendust tegemas, siis saab sinna tulla ka sooviga teha kodu kaunistuseks erilised kardinad või laudlina. MakerLab pakub 3D-printimist, laserlõikureid ja kõike muud vajalikku.»

Spark tõotab kujuneda Lõuna-Eesti piirkonnas eestlasliku IT-meelsuse lipulaevaks, mis koondab nimekaimad ettevõtted ja muljetavaldava kogemuspagasi. Algajatel iduettevõtjatel tasub sinna julgelt pöörduda, olgu alles esimese äriidee või juba valmis prototüübiga.

Mis on Sparkdemo?

Vastab Tartu teaduspargi projektijuht Ingrid Hunt

Sparkdemo on Tartu teaduspargi juhitud ala Sparki hoones, kuhu saavad koguneda Lõuna-Eesti ettevõtted, et eksponeerida oma toodet või teenust koostööpartneritele, investoritele. Sinna luuakse kuni 80 pinda, millest 40 on praeguseks broneeritud.

Juba praegu on siin käinud välisdelegatsioonid, kes näevad firmasid, mis toodavad või pakuvad teenust siinsamas Lõuna-Eestis, mitte ei osta seda mujalt sisse. Nii suur demoala on Tartus esmakordne, juba praegu on mõned ettevõtted oma eksponaadid üles seadnud ja teevad aktiivset tööd.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles