Raatuse gümnaasiumis kaovad klassid

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk

Linnavalitsuses kinnitatud Raatuse gümnaasiumi uue arengukava järgi kaovad järgmisest õppeaastast kooli gümnaasiumiosas tavapärased klassikomplektid ning õppetöö hakkab käima kursuste süsteemis.


Raatuse gümnaasiumi direktori Toomas Kingi sõnul sarnaneb see õppetööga kõrgkoolides. «Riikliku õppekava järgi on teatud hulk kursusi, mida õpilane peab gümnaasiumiastmes läbima. Millal ta need läbib, sõltub õppekavast ning kooli ja õpilase võimalustes,» selgitas Kink.   

Kursuste süsteem on direktori sõnul paindlikum kui klassikaline klassiõpe.

«Kui me räägime gümnaasiumist, siis seal on koos kolm kursust. Aga ühel ainekursusel võivad õppida koos nii esimese, teise kui kolmanda kursuse õpilased. Ehk mõningaid aineid on võimalik õpetada üle kahe või isegi üle kolme aasta,» rääkis Kink.

Koostöö koolide vahel

Kursuste süsteem lisab õpilasele võimaluse käia kuulamas ka mõne teise kooli ainekursust. «Oleme arutanud seda Miina Härma gümnaasiumiga, kellega meil on väga hea koostöö,» ütles Kink ning lisas, et uus põhikooli- ja gümnaasiumiseadus annab koolidele võimaluse paindlikeks lähenemisteks. «Peaksime olema rumalad, kui me neid ära ei kasutaks.»

Kuidas kõik täpselt paika saab, ei julgenud direktor öelda, kuid teoreetiliselt muutuks sügisel 12. klass gümnaasiumiastme kolmandaks kursuseks. «Praegu mängime neid asju alles läbi. Kõik tuleb täpselt läbi mõelda, aga üleminek on otsustatud,» lausus Kink.

Kuigi uus süsteem puudutab ka õpetajaid, ei tohiks see Raatuse kooli direktori väitel nende tööd keerulisemaks teha.

«See on rohkem vormi, mitte sisu küsimus. Õpetaja õpetab ikka oma ainet. Aga see võimaldab kaasata ka õpetajaid väljastpoolt kooli. Neid, kes tulevad andma näiteks ainult ühte kindlat ainet. Nad ei pea olema meil põhikohaga tööl,» rääkis Kink.

Kink tunnistas, et kõigile õpilastele ei pruugi kursuste süsteem sobida. «Näiteks neile, kes on harjunud käsumajandusega. Seal ei aja keegi piitsaga taga,» selgitas ta.

Süsteem töötab hästi

Descartes'i lütseumi direktori Jaan Reinsoni sõnul läks nende kool osaliselt kursuste süsteemile üle juba enam kui kümme aastat tagasi.

«See toimib väga hästi ja meie oleme rahul. Üleminek käis suhteliselt kiiresti. Paar esimest aastat oli nii õpilastele kui õpetajatele veidi harjumatu, aga praeguseks on asi paika loksunud ega valmista kellelegi mingeid probleeme,» rääkis Reinson.    Selline kursuste süsteem on kasutusel ka Ameerika ja Soome koolides.

Raatuse gümnaasium soovib võtta järgmisel õppeaastal gümnaasiumiastmesse vähemalt 60 uut õpilast. Koolis on kolm uut õppesuunda – riigiteadused, keeled ning riigikaitse.

«Me liigume ikka selle poole, kuidas töötab akadeemiline kõrgharidussüsteem. Tasapisi kandub see üle ka gümnaasiumiastmesse ja siis ei ole üleminek ülikooli nii keeruline. Õpilased juba teavad, kuidas asjad toimivad,» ütles Kink.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles