Linnamuuseumis avatakse näitus Tartu hävitatud sümbolist (1)

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

6. juulil kell 16 avatakse Tartu linnamuuseumis Enn Lillemetsa koostatud näitus «Lõhatud Kivisild. Katkestuse motiiv eesti kunstis. 1941–1949».

Kivisild on olnud Tartu linna tähenduslikemaid ajaloolisi ja arhitektuurilisi sümboleid. Selle õhkulaskmine Teise maailmasõja ajal, esimest korda 1941. aasta 9. juulil, kasvas ja muutus murdumise ja katkestuse märgiks nii Eesti ajaloos kui ka kultuuris. Kunstnikud tundsid kutsumust ja sundi purustatud Kivisilla jäädvustamiseks.

Tartu linnamuuseumi näitus esitab valiku vastavamotiivilistest maalidest ja graafikast, hõlmates nii muuseumi- kui erakogusid, seal hulgas Tartu linnamuuseumi, Tartu kunstimuuseumi ja Eesti kunstimuuseumi kogu.

Kunstnike hulgas on pallaslased Lepo Mikko, Hilda Kamdron, Ellinor Aiki, Ida Anton-Agu, Juhan Püttsepp, Varmo Pirk, Agu Peerna ja Richard Kaljo. Kujutuslaad ulatub asjalikust realismist unenäoliste nägemusteni ja dokumenteerimisest meeleolujäädvustusteni.

«Lõhatud Kivisild» on 14. väljapanek 2001. aastal kunstiühingu Pallas ja Tartu linnamuuseumi koostöös alguse saanud sarjast, mis tutvustab vähetuntud või unustatud peatükke pallaslaste väärt loomepärandist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles