Tartu ülikooli sisseastujad sooritavad homme akadeemilise testi

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikool.
Tartu ülikool. Foto: Kristjan Teedema

Homme, 5. juulil toimub Tartu ülikoolis akadeemiline test, kuhu on registreerunud 1009 inimest. Kandidaadid, kes sooritavad akadeemilise testi vähemalt 80 punktile 100st, on oodatud Tartu ülikooli õppima enda valitud õppekaval. Senine praktika on näidanud, et selle piiri ületamine on võimetekohane umbes kolmele protsendile testi sooritajatest.

Akadeemilise testi komisjoni esimehe, Tartu ülikooli psühhomeetria vanemteaduri Olev Musta sõnul on vastuvõtutingimustes akadeemiline test paljudel õppekavadel riigieksamite alternatiiviks seatud. Tartu ülikoolis on test kohustuslik sisseastumiseksam ajakirjanduse ja kommunikatsiooni, psühholoogia, riigiteaduste ning sotsioloogia, sotsiaaltöö ja sotsiaalpoliitika õppekavadel.

«Testi eesmärk on hinnata üliõpilaskandidaatide valmisolekut ülikooliõpinguteks teiste kandideerijatega võrdsetel alustel,» selgitas Must. Ta lisas, et testiga hinnatakse üliõpilaskandidaati kui tervikut.

«Kuna edukad ülikooliõpinguid eeldavad tugevaid oskusi ja teadmisi mitmelt rindelt, on ka test koostatud nii, et saame ülevaate kandidaadi loogilisest ja matemaatilisest mõtlemisest, väljendusoskusest, graafilise info kasutamise oskusest ning võõrkeeleoskusest,» rääkis Must.

Teist aastat järjest tehakse akadeemiline test koostöös Tallinna tehnikaülikooliga, mis annab testi tegevatele tudengikandidaatidele olulise eelise. «Ühiseksami eelis on, et kahte kooli kandideerivad kandidaadid saavad kasutada sama eksamitulemust mõlemas kohas. See on kiire, efektiivne ning kandidaadisõbralik,» rõhutas Must.

Kohustusliku sisseastumiseksamina sooritades peab erialakatsele pääsemiseks olema akadeemilise testi tulemus vähemalt 40 punkti. Testi väga kõrge tulemus annab võimaluse Tartu ülikooli õppima asuda eritingimustel. Kandidaadid, kes sooritavad akadeemilise testi vähemalt 80 punktile 100st, on oodatud õppima enda valitud õppekaval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles