Invaliidist isa noaga rünnanud mees jääb aastateks trellide taha (1)

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trellid.
Trellid. Foto: SCANPIX

Tartu maakohus tunnistas täna Aivari (54) süüdi kehalises väärkohtlemises ja tapmiskatses ning mõistis talle pika vangistuse.

Karistuseks määrati üheksa aastat vangistust, kuid kuna asi lahenes kohtus lühimenetluses, vähendati karistust kriminaalmenetluse seadustiku järgi kolmandiku võrra. Nii tuleb Aivaril nende kuritegude eest kanda kuueaastane vangistus.

Koos talle varem kohtuotsusega mõistetud karistuse ärakandmata osaga peab ta aga kandma kuue aasta, üheksa kuu ja 28 päeva pikkuse vangistuse, täpsustas Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm.

Karistuse kandmise aja algust arvestatakse tema kinnipidamisest selle aasta 6. veebruaril. Menetluskuludeks tuleb tal tasuda 2053 eurot.

Lõuna ringkonnaprokuratuur süüdistab 54-aastast Aivarit lähisuhtevägivallas ning isa tapmise katses. Tänavu 6. veebruaril laekus Jõgeva politseile teade selle kohta, et Tabivere vallas Maarja-Magdaleena alevikus asuvas majas tungis poeg 79-aastasele invaliidist isale kallale ning lõi teda noaga.

Politsei pidas mehe samal päeval kinni ning alustas asjaolude väljaselgitamiseks  kriminaalmenetlust.

Kriminaalasja eeluurimist juhtinud Lõuna ringkonnaprokurör Anneli Hinto seletas, et algul alustas politsei kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb raske tervisekahjustuse tekitamist, kuid menetluse käigus kogutud tõendid andsid aluse esitada süüdistus tapmiskatses ning kehalises väärkohtlemises.

Süüdistuse kohaselt saabus Aivar 6. veebruari õhtul koju ning hakkas vanemate peale karjuma. Pärast seda tungis ta toolil istuvale isale kallale, võttis isa käimisel abiks oleva tugikepi ning lõi teda esmalt sellega.

Kannatanul õnnestus majast välja saada ning ta üritas helistades abi kutsuda. Kui poeg mõistis, et isa helistab häirekeskusse, haaras ta noa, jooksis isale järele ning lõi teda sellega selga.

«Õnneks jõudis kannatanu endale kiirabi kutsuda,» tõdes prokurör Anneli Hinto. Tema sõnul nähtub kohtuarstliku ekspertiisi aktist, et kannatanul tuvastati kolm torke-lõikehaava ja nahaaluseid verevalumeid. «Tegemist oli eluohtliku tervisekahjustusega,» kinnitas Hinto. Tänu meedikute kiirele reageerimisele viidi kannatanu Tartu haiglasse, kus ta sai arstiabi.

«Äärmiselt kahju, et täiskasvanud mees selle asemel, et olla abiks oma invaliididest vanematele, kasutab nende vastu hoopis vägivalda. Õiguskaitseasutuste esmaülesandeks on selles olukorras teha kõik võimalik, et need inimesed enam vägivalla all ei kannataks,» ütles Hinto. Selleks et säästa kannatanut kohtus ütluste andmisest vägivaldse poja vastu, nõustus prokuratuur lühimenetluse rakendamisega, lisas ringkonnaprokurör.

Süüdistatav viibib prokuratuuri taotlusel vahi all 8. veebruarist.

Kohtus leidis tõendamist, et Aivar pani toime süüdistuses kirjeldatud teod. Kohus leidis, et mehe süü kuritegude toimepanemisel on olnud keskmisest suurem. Süü suuruse hindamisel arvestas kohus, et kannatanu on kõrges eas ja raske puudega ning Aivari lähedane. Samuti arvestas kohus seda, et kannatanu ei alustanud konflikti ega teinud omalt poolt midagi selle tekkimiseks, vahendas kohtute pressiesindaja.

Samuti arvestas kohus Aivari edasist käitumist. Kuigi vahepeal suutis ta maha rahuneda, jätkas ta veidi hiljem kannatanu kallal vägivallatsemist veelgi jõhkramal viisil. Aivar lõi isa noaga kokku kolmel korral rindkere piirkonda. Rünne toimus selja tagant, mistõttu oli see ohvrile ootamatu ja tal polnud isegi võimalust midagi enese kaitseks ette võtta.

Veel arvestas kohus karistuse määramisel asjaolu, et pärast rünnet noaga jättis Aivar isa õue külma kätte maha lamama ja lahkus sündmuskohalt. Kannatanu sai vajalikku õigeaegset meditsiinilist abi üksnes tänu sellele, et ta oli varem suuteline ise häirekeskusesse helistama.

Kohus võttis arvesse siiski ka seda, et tapmine jäi katse staadiumisse, ning asjaolu, et kannatanu on saadud vigastustest praeguseks tervenenud.

Kergendavaid asjaolusid kohus ei tuvastanud. Raskendava asjaoluna arvestas kohus mõlema kuriteo osas, et kannatanu on kõrges eas inimene, ning tapmiskatse puhul seda, et kannatanu on süüdistatava isa. Samuti arvestas kohus karistuse mõistmisel, et Aivarit on varem korduvalt kriminaalkorras karistatud.

Menetluspooled peale prokuratuuri saavad tänast otsust vaidlustada Tartu ringkonnakohtus 15 päeva jooksul.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles