Tartu linna päeval avatakse kunagise Tartu linnapea auks monument

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karl Luige monument.
Karl Luige monument. Foto: Tartu linnavalitsus

Tartu linna päeval, 29. juunil kell 14 avatakse Vanemuise pargis kunagise linnapea Karl Luige monument.

Tartu linnapea Urmas Klaasi sõnul on monument sügav kummardus kunagisele meerile, kes väga pühendunult tegeles Tartu linna arendamisega. «Karl Luige juhtimisel sai Tartust euroopalik moodne linn,» märkis Klaas.

Luik on Tartu olemust ja välimust läinud sajandi linnapeadest enim mõjutanud. Tema linnapeaperioodil kujundati Tartu linna välisilme, planeeriti Tammelinn, ehitati Vabadussild, ujula, linnapank, rida uusi koolimaju, sotsiaalhooldeasutusi, alustati kõnniteede ja Emajõe-äärse haljastuse rajamisega. Tema lähemaid kaastöölisi oli arhitekt Arnold Matteus.

Monumendi skulpturaalse osa autor on Tõnis Paberit, arhitekt Uku Põllumaa, kivitööde tegija Rein Karus ja pronksivalu meister Bruno Kadak. Monumendi avab kolmapäeval Urmas Klaas.

Karl Luik sündis 1883. aastal Valgamaal, õppis Hugo Treffneri gümnaasiumis ja Tartu ülikoolis. Tartu linnapeana töötas Karl Luik 1920-1934, olles üks kauem Eestis ametis olnud linnapeadest. Aastatel 1934-1940 oli ta Tartu linnapea abi ja haridusosakonna juhataja.

Karl Luik arreteeriti 1945. aasta märtsis ja saadeti viieks aastaks Tjumeni oblastisse asumisele. Luik suri 1948. aastal Tobolskis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles