Bussid libisesid liinidelt

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Libedal teel tuleb olla ettevaatlik.
Libedal teel tuleb olla ettevaatlik. Foto: Sille Annuk

Paljud tartumaalased pidid eile hommikul ootama harjumuspärast bussi kuni 40 minutit kauem. Mõnel pool jäi buss sootuks tule­mata. Põhjuseks sulaga tekkinud libedus.


Mõnes Tartumaa piirkonnas libises buss eile kas siis päris kraavi või ei pääsenud ühissõiduk mõnel teelõigul edasi ega tagasi.

Eile hommikul Saadjärve-Tartu liinil sõitnud Mati Ruusil läks paremini. Tee oli küll hirmus libe ning ring läbi Vedu, Juula, Äksi ja Lähte Tartusse võttis aega tavapärasest 40 minutit kauem, kuid juhil õnnestus buss teel hoida.

Pole tehnikat

Pärastlõunal suundus Ruus tagurpidi samale ringile. Teed olid jätkuvalt libedad, kuid sula oli teinud päeva peale oma töö ning sõiduki rattad vajusid paiguti läbi jää, andes pisut parema pidamise.

Lõuna-Eesti päästekeskuse avalike suhete büroo juhtivspetsialist Marek Kiik märkis, et sugugi mitte alati ei pöördu hädas bussijuhid päästjate poole ning alati ei saagi päästjad kraavi vajunud sõidukeid aidata. Selleks pole tehnikat.

«Eks proovitakse ikka tuletõrjeautoga vintsida. Libedaga on aga tarvis raskemat tehnikat,» selgitas Kiik. Sel juhul aitab hädasolijaid juba tee valdaja või püüab bussifirma sõidukit omal jõul liikuma saada. Päästjate sekkumist on tarvis siis, kui inimeste tervis on ohus.

Esmaspäeval ja teisipäeval said päästjad Tartumaalt neli väljakutset aitamaks ühissõidukeid. Vähemalt viis-kuus sellist juhtumit tekkis eile maakonna teedel veel, kuid bussijuhid said neil puhkudel sõiduki ise liikuma, rääkis Tartu bussijaama dispetšer Tiina Lestmann.

Ühissõidukitele läbimatuks osutusid eile mõned teelõigud Puhja vallas ning Luunja vallas Sääskülas. Bussid läksid küll liinile, kuid kõige ohtlikumad kohad jäeti vahele – mindi teist kaudu või pöörati tagasi, lisas Lestmann.

Pidevalt palusid bussifirmad abi ka teede haldajatelt, et need puistaksid keerulisematesse kohtadesse kruusa. Seda päeva jooksul ka mõnel pool tehti.

Bussijuhtidel vabad käed

Tartumaal reisijaid vedava Tarbusi teenindusdirektori Ervin Nõmme kinnitusel oli nii esmaspäeval kui teisipäeval olukord maakonna teedel päris hull ning bussijuhtidele anti võimalus ise otsustada, kuhu saab sõita ning kuhu enam ei saa.

«See on kirjas ka sõitjateveo eeskirjas – bussijuht peab valima ohutu marsruudi,» ütles Nõmme. Seega üsna mitmesse Tartu maakonna peatusse buss nädala kahel esimesel päeval ei jõudnudki. Enamiku peatuseid sõitsid bussid siiski läbi.

Kõige keerulisemad kohad on need, kus ristuvad riigi ja omavalitsuse hallatavad teed.

Asfaldilõigu järel võib ootamatult ette tulla märg, konarlik ja ülilibe koht, kus mis tahes pedaali puutumine võib lennutada bussi otsejoones kraavi.

Bussid hädas
• Lõuna-Eesti päästekeskus on sel nädalal käinud aitamas mitut Tartumaal kinni jäänud liinibussi.
* 17. jaanuaril kell 17.19 teatati, et Haaslava vallas Unikülas on liinibuss libedal ristmikul kraavi vajunud. Päästjad aitasid bussi teele ja liikuma.
* 18. jaanuari hommikul saabusid teated Nõo vallast Unipiha külast, Tartu vallast Pupastvere külast ning Puhja alevikust. Neis paigus olid bussid libeduse tõttu seisma jäänud ega pääsenud liikuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles