Folkloorinõukogu andis teada pärimuskultuuri auhinna saajad

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paul Hagu (vasakul) ja Lauri Õunapuu (paremal) laulavad koos teiste meestega Seto kuningriigi päeval Värskas 2. augustil 2008.
Paul Hagu (vasakul) ja Lauri Õunapuu (paremal) laulavad koos teiste meestega Seto kuningriigi päeval Värskas 2. augustil 2008. Foto: Merike Lill

Täna kuulutatakse Mooste folgikojas välja pärimuskultuuri auhinna laureaadid. Eesti folkloorinõukogu teatel saavad Eesti rahvuskultuuri fondi stipendiumi seekord pärimuskultuuri õpetaja ja muusik Celia Roose ning seto kultuuri uurija, tutvustaja ja kandja Paul Hagu, samas saab Eesti folkloorinõukogu auhinna pärimusmuusik, pärimuse koguja ja mõtestaja Lauri Õunapuu.

Pressiteatega kaasnes laureaatide tutvustus, millest siinkohal ilmub lühike kokkuvõte.

Pärimusmuusiku ja õpetaja Celia Roose tegevus kajastub suuresti tänases muusikahariduses. Ta on paljude folkloorialaste õppematerjalide looja üldhariduskoolile, samuti olnud koolilaulikute pärimusmuusika konsultandiks ning koostanud huvikoolide pärimusmuusika ainekavasid. Pärimusmuusikuna on talle südamelähedaseks eesti vanem laulukultuur ja selle loomulik jätkumine tänapäeval.

Elades oma esivanemate talus Võrumaal, peab Celia Roose oluliseks just kodust kaasa saadud teadmisi ja oskusi, mis lihtsustavad igapäeva elu ja on oluliseks jõuks ka suuremate asjadega hakkamasaamisel. Õpetajana püüab ta neid väärtusi igati edasi anda, olles ise heaks eeskujuks.

Meremäe vallast pärit Paul Hagu on aastakümneid sihikindlalt pühendunud «seto asja ärgitamisele», olles meie kaasaja parimaid selle rahvakillu pärimuskultuuri tundjaid. Teadlasena on Paul Hagu põhjalikult uurinud viljakusjumala ja mütoloogilise kangelase Peko kohta käivat rahvapärimust ning tegelenud süvitsi lauluema Anne Vabarna loominguga.

Paul Hagu eestvedamisel on alguse saanud ka Seto kuningriigi päeva pidamine ning ta ise on endine ülemsootska.

Lauri Õunapuu on mitmekülgne pillimees ja laulja ning pärimuse koguja ja levitaja. Tal on suurepärane oskus mäletada regilaulude pikki tekste, räägitud lugusid ja meloodiaid ning esitada neid lummavalt ja jõuliselt. Lisaks vanade laulude elustamisele tegeleb ta ka laulude ning laulikute kogumise ja süstematiseerimisega.

Arhailise Meestalaulu Seltsi asutajana ja eestvedajana on Lauri Õunapuu sütitanud ja julgustanud paljusid mehi, kes toetudes tema eeskujule on hakanud hindama traditsioone ning leidnud regilaulu kui suhtlemise keele, mis liidab, teeb julgemaks ning annab pikaajalised väärtused sõprusele ja elule laiemalt. Oma elus peab Lauri Õunapuu oluliseks aega, mille on saanud veeta koos oma esivanematega, kuuldes nende lugusid-laule ja saades osa nende elunägemusest.

Pärimuskultuuri auhinna saajateks esitati tänavu kokku 39 kandidaati. Nende hulgas on viie tegevus seotud Tartu linna ja maakonnaga: lisaks Paul Hagule on need rahvaluule ja –muusika uurija, õppejõud Janika Oras, pärimuskultuuri spetsialist ja muusikaõpetaja Marina Metsa, Tiigi seltsimaja kultuurispetsialist Tiina Konsen ning Eesti Rahva Muuseumi rahvakultuuri koolitus- ja teabekeskus. Kõikide kandidaatidega on võimalik tutvuda siin.

Auhindade pidulik üleandmine toimub täna kell 17 rahvusvahelise pärimuspeo Baltica avapeol Mooste folgikojas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles