Tartu rattamaraton üllatab teatesõiduga

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
18. Tartu rattamaraton.
18. Tartu rattamaraton. Foto: Kristjan Teedema

Septembris peetav 19. Tartu rattamaraton tuleb harjumuspärasest veidi teistsuguse programmiga, millega korraldajad loodavad luua lisapõnevust.

Klubi Tartu Maraton teatel on programmi oodata kaks olulist uuendust. Neist esimene puudutab nädal enne põhisõite ehk 11. septembril peetavat ühistreeningut, mis sõidetakse tagurpidi ehk Elvast Otepääle. Teine uuendus toob programmi täiesti uue võistluse, esimese Tartu rattateatemaratoni.

«Sel aastal tahame katsetada midagi hoopis uut ja pöörata rattamaraton pea peale – sõna otseses mõttes,» selgitas võistluste direktor Indrek Kelk raja ümberpööramist. Tema sõnul katsetatakse raja tagurpidi läbisõitmist üksnes ühistreeningul, kuid tulevikus ei saa sugugi välistada, et rattamaratoni raja läbimine vastupidises suunas võiks ette tulla ka põhisõidul.

«Tõsi, see nõuaks suuri ümberkorraldusi ja ehitusi praeguses finišipaigas Elvas, kus praegu on ligi 6000 ratturit korraga starti mahutada võimatu.»

Pahupidi rajal peetakse samal ajal ühistreeninguga ka rattamaratoni teatesõit, mis sarnaselt talvise Tartu teatemaratoniga suuskadel pakub võimalust läbida terve rattamaratoni distants meeskonnana.

Kelgu kinnitusel korraldatakse Eestis mujalgi maastikukrossi teatesõite, kuid need toimuvad enamasti ühel ringil ja on mõeldud professionaalsetele ratturitele või tugevatele harrastajatele. Tartu teatemaratonil sõidab aga iga vahetus täiesti erineva etapi. Rattamaratoni suhteliselt kerge iseloomuga rada ning jõukohane distants võimaldavad koos osaleda ka sõpradel, perekondadel ja teistel rahvaspordist lugu pidavatel rattasõpradel, lisas Kelk.

Rattamaratoni teatesõidus on ette nähtud kolm vahetust ja kolme peale läbitakse 89-kilomeetrine distants Elvast Otepääle. Seega kujuneb iga vahetuse pikkuseks keskmiselt 30 km. Viimase vahetuse lõik erineb pisut tavapärasest Tartu rattamaratoni rajast, rajameister püüab Otepää ümbruse asfaldilõike asendada maastikulõikudega.

Maailma suuruselt kolmas maastikurattasõit, Tartu rattamaraton, sõidetakse 18. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles