Tartumaa jaanipidudel saab jalga keerutada Anne Veskist Svjata Vatrani (1)

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
22. juunil Eesti põllumajandusmuuseumis toimuval Ülenurme valla jaanipeol on kohal tema ise - Anne Veski!
22. juunil Eesti põllumajandusmuuseumis toimuval Ülenurme valla jaanipeol on kohal tema ise - Anne Veski! Foto: Mihkel Maripuu

Kõige kärsitumad Tartumaa külad nagu Koosa ja Teedla on oma jaanipeo juba eelmisel nädalal ära pidanud. Tantsu, tralli ja tagaajamist jagub aasta kõige lühemal ööl aga siinkandis kõigile. Pidusid peetakse üle maakonna ning esinejaid, kelle pilli järgi või laulu saatel tantsu keerutada, on vist küll igale maitsele.

Tartu kandi pidustuste ots tehakse lahti 21. juuni õhtul Tabiveres, kus on kohal Terminaator ja Jüri Homenja, lisaks üllatusesinejad.

22. juunil peab aga Tartumaa piduline nuputama ja tegema raskeid valikuid: kas lasta end tantsitada Anne Veskil (Ülenurme valla jaanituli), Justamendil (Elva), Tauri ja Toomas Annil (Laeva), PS Troikal (Nõo) või hoopis ansamblil Vanemõde ja Väägvere külakapellil (Lähte).

Kuna 23. juunil koondub piduliste põhimass ilmselt Raadi mõisaparki, kus on Tartumaa trallam ja sellele järgnev Tartu linna jaaniõhtu koos Svjata Vatra ja Kihnu Poistega, siis mujal Tartumaal Eesti muusikute raskekahurväge eriti esinemas ei ole. Tõsi, ühe suure erandiga: Luunja jaanipeol on kohal Marko Matvere ja Väikeste Lõõtspillide Ühing.

Kolkhoositeemaline stiilipidu peetakse 23. juunil maha Kurepalu lauluväljakul. Oodatud on kõik traktoristid, lüpsjad, agronoomid ja muud tolle ajastu vaimule vastavalt riietatud kodanikud. Asja ohjab kolhoosiesimees ning ka lavakujundus ja eeskava on inspireeritud aastakümnetetagusest ajast.

Ürituse korraldajate sekka kuuluv Rasmus Toompere märkis, et kuigi on tegemist stiilipeoga, jääb pearõhk ikkagi jaanitulele. Küll on kohal einelaudadega toitlustajad, kelle käest saab mekkimiseks nõukaaegseid hõrgutis: kapsast ja sardelli, aga ka kiluvõileibu, heeringat, sülti ja muud päevakohast.

Täpsemat Tartumaa jaanipidude nimekirja koos esinejatega vaata SIIT!

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles