Tartu võtab suuna viiele koolivaheajale

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu toetab viie koolivaheaja süsteemi. Pildil Raatuse kool.
Tartu toetab viie koolivaheaja süsteemi. Pildil Raatuse kool. Foto: Margus Ansu

Tartu linnavalitsus toetab Tartu koolides üleminekut viie koolivaheaja süsteemile, mille järgi on õppeperioodid jaotunud ühtlasemalt. Uue süsteemi rakendamise kasuks räägib mitme kooli senine kogemus.

Üle-eelmisel aastal said omavalitsused ning koolid põhikooli- ja gümnaasiumiseadusega õiguse soovi korral kehtestada riiklikest erinevaid koolivaheaegu. Viie vaheaja süsteemi on sel õppeaastal juba katsetanud Tartu Tamme gümnaasium, Tartu Herbert Masingu kool ja Tartu erakool. Uuest, 2016/2017. õppeaastast soovib viie vaheaja süsteemi rakendada ka Miina Härma gümnaasium ja veel mõned Tartu koolid.

Kehtiv nelja vaheaja süsteem venitab kevadised õppeperioodid kümne nädala pikkuseks ning seetõttu on märgatud õpilaste väsimuse suurenemist ja õpimotivatsiooni langust. Viie vaheaja korral on õppeperioodid ühtlasemalt jaotatud ja ka lühemad, kuid samas võib nädala võrra pikeneda suvevaheajale minek. Haridusosakonna juhataja Riho Raave sõnul on kõik viit vaheaega rakendanud koolid kinnitanud, et see süsteem õigustab end.

Linnavalitsus on seisukohal, et viie vaheaja süsteemi on otstarbekas rakendada kõikides koolides korraga, kuid selleni jõudmine ei sünni üleöö. Selleks, et riiklikest vaheaegadest erinevaid koolivaheaegu kehtestada, tuleb teemat arutada kõigepealt koolides ja saada selleks hoolekogu nõusolek. Kõige tõenäolisem on, et Tartus jõutakse viie vaheaja rakendamiseni kõikides koolides ülejärgmisel ehk 2017/2018. õppeaastal.

«Kuna linna haridusvõrk on üks tervik ja sellesse ei kuulu ainult üldhariduskoolid, vaid ka huvikoolid ja spordiklubid, siis tekitavad erinevad koolivaheajad probleeme õpilastele nii huvitegevuse kui ka perekondlike tegevuste kavandamisel. Seetõttu oli linnavalitsuse algne seisukoht, et erandeid ei ole mõistlik teha üksikute koolide kaupa,» kommenteeris teemat abilinnapea Tiia Teppan.

«Kui aga saime informatsiooni selle kohta, et haridus- ja teadusministeerium kavandab kehtestada ülejärgmisest õppeaastast viis koolivaheaega üleriigiliselt, otsustasime Miina Härma gümnaasiumi kogu koolipere ja hoolekogu soovile vastu tulla ning lubada viit vaheaega proovida juba 2016/2017. õppeaastal,» lisas Teppan.

Lisatingimus siinjuures on, et riiklikest vaheaegadest erinevate koolivaheaegade korral  peab kool olema paindlik ja lubama õpilastel, kui vaja, osaleda huvikoolide ning -klubide poolt riiklikeks koolivaheaegadeks planeeritud üritustel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles