Traagilise batuudiõnnetuse osalised said kohtus karistada (1)

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu maakohus mõistis täna kokkuleppemenetluses süüdi kolm meest, karistades neid kahe ja poole kuni kolme aasta pikkuse tingimisi vangistusega. Kohus tuvastas, et batuudi paigaldamisel ei arvestatud paigaldusjuhendiga.

Kohtu ees seisid täna Markii OÜ omanik Alger Vedler (49) ning batuudi paigaldamises osalenud Raimi Kalmus (28) ja Tanel Altement (24). Kahele viimasele mõistis kohus katseaja pikkuseks kaks ja pool aastat, Alger Veedlerile kolm aastat. Kui mehed peaksid katseaja jooksul panema toime õigusrikkumise, pöörab kohus karistuse täitmisele ehk minna tuleb vangi.

Menetluskuludena tuleb süüdistatavatel tasuda 945 kuni 1185 eurot. Kannatanud on esitanud ligi 60 000-eurose varalise ja mittevaralise kahju nõude, mille on Alger Vedler tänaseks kõigi süüdistatavate eest vabatahtlikult täies ulatuses juba hüvitanud. 

Vaiad olid kinnitamata

Kohus võttis kergendavate asjaoludena arvesse, et ettevõtte omanik asus kohe kannatanutega suhtlema, neid aitama, selgitas kohtuotsuse välja kuulutanud Tartu maakohtu kohtunik Ene Muts. Vedler aitas tasuda kannatanute matusekulusid ja maksis perekondadele nende nõutud kahjutasu, mistõttu jättis kohus tsiviilhagide summad välja nõudmata, sest need olid juba tasutud.

Reaalsest vangistusest ja käitumiskontrolli kehtestamisest loobus kohus seetõttu, et kõik kolm meest on eelnevalt karistamata. Kohus otsustas jõustada prokuratuuri ja süüdistatavate kokkuleppe, karistades batuudi paigaldajaid selle kuriteo eest ette nähtud keskmise karistusmääraga. Kohtunik selgitas, et ehkki õnnetuse tagajärjed on väga rasked, näeb seaduseandja sellise teo eest ette just selliseid karistusmäärasid.

Pärast kohtuistungit ei soovinud ühtegi kommentaari anda ei batuudi tellinud ja õnnetuses lapse kaotanud mees, ega ka Vedleri kaks toonast kaastöötajat. Mõne sõna juhtunu kohta ütles vaid Vedler, kel oli raske juhtunust rääkida. «Mitte ükski karistus ei too tagasi hukkunud lapsi. Tunnen jätkuvalt kaasa neile peredele. Mul on hinges sügav kurbus,» lausus ta. Rohkem ta kõneleda ei suutnud, ta pööras selja ja lahkus.

Kriminaalasja riiklik süüdistaja, prokurör Raul Heido märkis, et mehi karistati batuudi paigaldusnõuete rikkumise pärast. Ehkki ettevõttes oli kehtestatud oma paigalduseeskiri, mis seadis batuutidega töötamisel nõudmisi vastavalt maastiku iseloomule ja tuule tugevusele, ei vastanud tehtu toote paigaldusjuhendile ja seetõttu mehed karistuse saidki, sõnas Heido.

Batuudi paigaldusjuhend nägi ette ka kinnitusvaiade või raskuskottide kasutamist.

Varem peetud kinnisel kohtuistungil ütles Heido, et kuigi juhtunu on väga traagiline ja hukkunud lapsi ei too tagasi enam miski, on tegemist ettevaatamatusest toimepandud tegudega. Prokurör selgitas, et karistuse kujunemisel on arvestatud ka sellega, et süüdistatavad on varem karistamata ning ettevõtte juht on kogu kahju vabatahtliku hüvitamisega näidanud mõistvat suhtumist juhtunusse, vahendas Tartu kohtumaja.

Prokurör kinnitas ka, et kokkulepetes on arvestatud kannatanute seisukohaga ning nende huvides on asja lahendamine kiirema ja lühema menetlusena.

Süüdistatavate kaitsjad nõustusid kohtuistungil, et kokkulepped on seaduslikud. Kõik süüdistatavad kinnitasid kohtule, et käituvad edaspidi seaduskuulekalt.

Vedler ütles õigusemõistja ees, et ta teeb omalt poolt kõik, et midagi nii traagilist enam iial juhtuda ei saaks. Ta kinnitas, et on oma senisele tegevusele hinnangu andnud ning ettevõte pakub praegu teenust oluliselt kontrollitumal viisil ja väiksemas mahus. Vedler sõnas, et tagab ettevõtte tegevuse ohutuna, seaduspäraselt ja kooskõlas tootja juhistega.

Õõvastav teade

Kohus leidis, et süüdistatavate süü on tõendatud ja tegu on toime pandud ettevaatamatusest. Tähelepaneliku ja kohusetundliku suhtumise korral oleks saanud õnnetuse ära hoida.

Süüdistuse järgi andis Vedler ettevõte juhina batuudirendi tellimust täites Altementile ja Kalmusele korralduse paigaldada 5. juulil 2015 Tartumaal Tõrvandi alevikus õhkbatuut. Korraldust täites jätsid töötajad batuudi küljes olevad metallist kinnitusrõngad vaiadega maa külge kinnitamata.

Kella 17.35 ajal tõusis batuut koos selle sees olevate lastega õhku ja lapsed kukkusid batuudilt maha. Kukkumise tagajärjel surid sündmuskohal 5- ja 7-aastane laps ning üks 5-aastane laps sai eluohtlikke tervisekahjustusi.

Õnnetus juhtus Tartu lennujaama lähistele põllule ehitatud uuselamurajoonis. Täispuhutav batuut võttis pealtnägijate kinnitusel majade vahel keerutanud tuule mõjul ühel hetkel tuule alla ja lennutas selle ühe elumaja krundilt üle maantee viljapõllule.

Juhtunust kuulmine liigutas väga paljusid eestimaalasi. Hukkunud laste mälestuseks tõid küünlaid nii lähedased, naabrid kui ka täiesti võõrad inimesed.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles