Pildid: õppustele saabunud USA kaitseväelased näitasid end rahvale

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tapale õppusele Saber Strike teel olevad Ameerika Ühendriikide kaitseväelased tegid täna peatuse Tartus, suhtlesid kohalike elanikega ja tutvustasid oma tehnikat ning varustust. Mõistagi haarasid lapsed aga ka militaarhuvilised täiskasvanud võimalusest kinni, ronisid soomukitesse ning isegi nende katustele, et piiluda läbi kuulipilduja sihiku.

Kuue Ameerika soomuki kõrval tõid oma masinad pärastlõunaks Raekoja platsile kaitseliidu Tartu malevlased ja üks masin oli ka kõrgema sõjakooli oma. Lisaks näitasid kaitseliitlased rahvale oma püsse ja kuulipildujaid.

Kui mehed piidlesid kaitseväelaste tehnikat, jätkus õrnema soo esindjatel silmi ka Ameerika sõjaväelaste jaoks. Vormis meeste kõrval seistes tehti palju pilte, vesteldi ning räägiti nii Eesti elust, Tartu linnast kui muust.

Teel Eestisse läbisid nad 2400 kilomeetrit. Seda küll mitte sõjaväemasinate kolonnis. Tehnika toimetati Eestisse rongidega, sõjaväelased ise saabusid lennukiga.

Õppus Saber Strike algab esmaspäeval ja seda peetakse korraga kolmes Balti riigis. Sellest võtab osa ligi 10 000 sõdurit 13 NATO liitlas- ja partnerriigist. Eestisse saabub ligi 1 500 Ameerika Ühendriikide sõdurit. Lisaks saadavad Läti ja Leedu Eestisse kompaniisuurused üksused ning Soome rühmasuuruse üksuse. Veel võtavad Eestis korraldatavatest harjutustest osa Taani ja Sloveenia staabiohvitserid. Eesti on sel aastal õppuse juhtriik.

Harjutuste taktikalised osad viiakse läbi Tapal, kaitseväe keskpolügoonil ja Ämaris ning Leedu ja Läti harjutusaladel. Õppus lõppeb 21. juunil.

Lisaks Tartule näitasid külalised end täna ka Valgas. 11. juunil oodatakse rahvast sõjatehnika ja sõduritega Sillamäel ja 14. juunil Pärnus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles