Reedene äike rappis Karlova ruutereid

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meenutus 2014. aastast. Pildil Kükita kappjaam, mille puhul oli plahvatus nii kõva, et kapi tagumine külg oli väljapoole kummis ja esimene uks lendas lahti. Kohalike hinnangul oli sel päeval ainult natuke müristanud ja erilist äikeseraju ei olnud.
Meenutus 2014. aastast. Pildil Kükita kappjaam, mille puhul oli plahvatus nii kõva, et kapi tagumine külg oli väljapoole kummis ja esimene uks lendas lahti. Kohalike hinnangul oli sel päeval ainult natuke müristanud ja erilist äikeseraju ei olnud. Foto: Telia

Läinud reedel Tartusse saabunud vihm ja äike tegid küll õhu puhtamaks, kuid põhjustasid samas üksjagu meelehärmi Karlova piirkonna arvutiomanikele. Nimelt suutis üks välgulöök anda kabelimatsu päris paljudele ruuteritele, mis polnud äikese ajaks vooluvõrgust lahti ühendatud.

Väidetavalt tekkisid Eedeni kaubanduskeskuses asuvas Telia kaupluses suisa järjekorrad kodanikest, kes pidid endale uue ruuteri soetama – teatavasti äikese poolt kahjustustatud tehnika garantii alla ei käi.

Telia Eesti meediasuhete juht Raigo Neudorf kinnitas, et tõepoolest tekkis läinud nädalavahetusel ja ka esmaspäeval nende Eedeni esinduses tavapärasest suurem nõudlus ruuterite järele. Ta nentis, et ülepingest kahjustatud seadmetele ei kehti tootja garantii ning seega peab kasutaja võtma parandamise või uue seadme ostu kulud enda kanda.

Raigo Neudorf täpsustas, et äikese poolt koduseadmetele tekitatud kahjustused võivad olla väga erinevad, alustades sellest, et läbi on vaid ruuteri port. Sealt edasi võib olla juba terve ruuter läbi kärsanud või on lisaks ruuterile ka teleri digiboks kahjustatud. Halvemal juhul võib kahjustatud olla nii ruuter, digiboks kui teler. Telia tehnikud on kokku puutunud ka juhtumitega, kus peale pikselööki on kaablite asemel alles vaid põlenud jutt seinal.

«Äikese puhul on kõige tavalisem suhtumine, et minuga pole varem midagi juhtunud ja vaevalt ka edaspidi midagi juhtub. Vahel võrreldakse äikese tabamust koguni lotovõiduga – tõenäosus sellega «pihta saada» on väike ning veelgi väiksem on võimalus korduvalt mõjutatud saada,» rääkis Neudorf.

Nii see aga paraku pole - näiteks eelmisel aastal puutus Telia kokku juhtumiga, kus tehnik vahetas päeval välja äikese poolt kahjustada saanud seadme, kuid juba samal õhtul pöördus klient sama murega – nimelt oli vahepeal üle käinud uus äikeselaine ja seadme taas läbi kärsatanud.

Võimalik, et inimeste ohutunde vähenemisele on avaldanud oma mõju eelmine, siiski suhteliselt äikesevaene aasta. Samas üle-eelmisel aasta äikeseperioodil helistati Telia kõnekeskustesse äikesega seotud probleemidega umbes 27 000 korral, mis on väga suur pöördumiste hulk.

Klientide mured puudutasid nii koduelektroonika äikesekahjustusi, kaablite tagasiühendamise juhendamist, sideühenduse probleeme. Kokku kuulus siis väljavahetamisele umbes 1200 seadet, mida äike oli suuremal või vähemal määral kahjustanud.

Kuidas siis ikkagi koduelektroonikat äikese ajal kaitsta?

Ühenda juhtmed ja kaablid seinakontaktidest lahti

Kõuemürinat kuuldes või suvel pikemaks ajaks kodust ära sõites tasub oma koduelektroonika juhtmed vooluvõrgust lahti ühendada. Samuti tuleks eemalda seinakontaktidest internetikaabel ja võimalikud antennijuhtmed. Oluline on need lahti ühendada just seinakontaktist, mitte seadme küljest, sest seinakontaktis olevad kaablid võivad pikselöögist sellegipoolest kahjustada saada.

 Soeta piksekaitsmega voolujuhe

Ülepingekahjustuste riski aitab vähendada piksekaitsmega voolupikendusjuhe, kuhu saab ühendada korraga mitu seadet. Kui maja vooluvõrk on maandamata, siis piksekaitsmega voolujuhtmest abi pole, sest kaitse peab saama ülepinge kuhugi maandada. Samas peab märkima, et pikse otselöögi korral ükski seade kaitset pakkuda ei suuda.

Kontrolli maja vooluvõrk üle

Vanemates majades on vooluvõrk sageli maandamata ja muretsetud äikesekaitsmed ei pruugi piisavalt toimida. Seetõttu tuleks spetsialistidel lasta oma maja vooluvõrk üle kontrollida ning veenduda, et maja oleks äikese eest võimalikult hästi kaitstud.

Seadmete taasühendamisel varu kannatust

Pärast äikest varu veidi kannatust – äikese möödudes ja pärast elektriühenduse taastumist saad seadmed voolu- ja internetivõrku tagasi ühendada. Kui telefon on tumm, teler ei näita pilti või internetti pole, soovitame oodata umbes 30 minutit, et ühendus jõuaks iseseisvalt taastuda.

-------------------------------------------------------

Elektrilevi: normeületavaid pingekõikumisi ei esinenud

Elektrilevi kommunikatsioonispetsialist Maret Reinumägi märkis reede õhtul kella kuue ja poole seitsme vahel Tartut tabanud äikese kohta, et nende alajaamade seadmetes normeületavaid pingekõikumisi ei esinenud. Samuti ei registreeritud reede õhtul rikkeid Karlova piirkonnas.

Ka Reinumägi lisas, et üldiselt on äikese tõttu tekkinud liigpingeimpulsside suhtes kõige tundlikumad telerite, digibokside ja arvutite toiteplokid.

Seepärast soovitab Elektrilevi äikese ajal või pikemaks ajaks kodust lahkudes tundlikud elektroonikaseadmed vooluvõrgust välja tõmmata. Hinnaliste koduseadmete omanikud võiksid kasutada kahjude ennetamiseks liigpingepiirikuid või vastava piirikuga varustatud pistikupesi, mida saab osta elektroonikakauplustest.

«Hoolitseda tuleb selle eest, et maja vooluvõrk oleks nõuetekohaselt maandatud ja maksimaalselt äikese eest kaitstud. Ent kõige lihtsam ja odavam viis seadmeid äikese eest kaitsta on eemaldada need vooluvõrgust,» tõdes Reinumägi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles