Sotsiaalmaja suure remondi lõpp muudkui venib

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lubja 7 maja on saanud uue, rõõmsama ilme.
Lubja 7 maja on saanud uue, rõõmsama ilme. Foto: Sille Annuk

Kuigi ka koduta tartlastele peavarju andva Lubja tänavas asuva sotsiaalmaja suur remont pidi valmis olema kaks kuud tagasi, ei ole seal kõik tööd veel lõppenud. Remondisabad peaksid kaduma nädalaga.


Lubja 7 sotsiaalmaja teisel korrusel elavad inimesed juba sees, ka kolmanda ja neljanda korruse sotsiaalkorterid on asustatud.

Esimese korruse sotsiaalmajutuse ruumid ja keldris asuv varjupaik on aga inimtühi, sest ehitajatel on seal veel üht-teist lõpetada. «Probleem on selles, et seal on tegemata palju väikseid asju,» ütles remonti korraldava Tartu linnavalitsuse linnavarade osakonna juhataja Kunnar Jürgenson.

Siin-seal tuleb teha värviparandusi, keldris on vaja korda teha ventilatsioon ja seadistada keskküttesüsteem, lõpetada tuleb valvuriruumi remont ja varikatus, loetles ta sotsiaalmajas tegemata töid. «Loodame, et järgmise nädala lõpuks on kõik valmis,» lisas Jürgenson.

«Mõni asi on tegemata sellepärast, et talvel külma ja lumega ei saa kõiki töid teha,» selgitas sotsiaalmajas põhjalikku remonti tegeva firma Koger ja Partnerid projektijuht Märt Mõistus. «Aga mõne asja venimises ei ole meie süüdi, näiteks valvuriruumist ei kolitud valvurit tükk aega välja.»

Keeruline töö

Sotsiaalmaja oli ehitajale raske hoone: ühelt poolt elasid seal kogu aeg sees ka inimesed, keda tuli kolida ühelt korruselt teisele, ja teisalt juhtus tihti, et kui üks puudus kõrvaldati, tekkis kümme puudust juurde.

Ehitajal tuli sotsiaalmajas teha ka plaaniväliseid töid. Näiteks keldrisse varem rajatud küttesüsteem vajas kordategemist, nüüd takistab keldris oleva varjupaiga taasavamist aga ventilatsioon.

«Keldri ventilatsioon oli täiesti hooldamata, ventilatsiooniagregaadis elasid kassid,» rääkis Mõistus. «Ventilatsiooni töölesaamiseks tuleb palju asju välja vahetada. Kahtlen, kas ventilatsiooni saab järgmiseks reedeks korda, sest on vaja tellida uued osad.»

Varjupaik kolib tagasi

Tartu varjupaiga juhataja Viktor Karhu oli eile optimistlik. «Mehed käisid just ventilatsiooni vaatamas ja lubasid, et kõik saab peagi korda,» ütles ta. «Loodame, et järgmisel nädalal avab varjupaik siin jälle uksed.»

Eelmise aasta suvest on koduta tartlased ulualust saanud Nisu 2a ja Staadioni 48 majas, kus ööl vastu neljapäeva ööbis 52 meest. Varjupaigas elavad seitse naist ööbivad Lubja 7 majas.   

Kriisiolukorras kuni 70 inimest mahutava varjupaiga ruumid on korras. Hämmastama paneb aga varjupaiga trellitatud sissepääs. Miks küll, seal ööbivad inimesed pole ju vangid? «Nõuded on sellised,» kostis Karhu. «Kui inimesed on purjus, võib siin kõike juhtuda.»

Sotsiaalmaja põhjalikuks remondiks ja sisustamiseks kulub veidi enam kui 837 000 eurot ehk 13,1 miljonit krooni. Lõviosa rahast ehk pisut rohkem kui 709 265 eurot sai Tartu linnavalitsus euroliidu linnaliste piirkondade arendamise programmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles