Galerii: Ain Kaalepi austajad täitsid Elva kooli saali (1)

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänahommikune rong tõi Elvasse poolsada inimest, kes võtsid suuna vana koolimaja poole. Kell 11.30 algas seal kirjaniku, kriitiku ja tõlkija, Tartu ja Elva aukodaniku Ain Kaalepi 90. sünnipäeva tähistamiseks ettekandepäev, mille kuulajaid oli kooli saalis kokku sadakond.

Rongilt tulijate hulgas oli mitmeid kodumaiseid kirjandustippe Tartu mailt, näiteks Jaan Kaplinski ja Lehte Hainsalu, ja neidki, kes istunud vagunisse Tallinnas, näiteks Olev Remsu. Kooli saalis võtsid einestamisvalmis sätitud laudade taga istet ka Paul-Eerik Rummo ja kirjanike liidu juhatuse vastne esimees Tiit Aleksejev, kirjandusõppejõude Tartust ja Tallinnast, ajakirja Looming peatoimetaja Janika Kronberg ning Ain Kaalepi loomingu vähem ja rohkem tuntud austajaid.

Täna on 90. sünnipäev

Ettekandepäeva juhatas Akadeemia peatoimetaja Toomas Kiho, kes asus sellesse ametisse pärast Ain Kaalepi taandumist samalt töökohalt aastal 2001.

Just täna oma 90. sünnipäeva tähistava kuulsa elvalasest kirjaniku auks peetava konverentsi avanud Elva linnapea Eva Kams ning endine ajalooõpetaja ja muuseumitöötaja Heli Zink kõnelesid Kaalepist kui auväärsest elvalasest.

Pikema ülevaate Kaalepist luuletõlkijana andis Jüri Talvet, rõhutades oma õpetaja haruldaselt head tundlikkust maailmakirjanduse tippude loomingu vahendamisel eesti keelde. Tartu ülikooli klassikalise filoloogia osakonna õppejõud, ülikooli kirjastuse peatoimetaja Ivo Volt tõstis esile Kaalepi teeneid selles, et ülikoolis jätkus klassikalise filoloogia õpetamine.

Ain Kaalep saabus aplausi saatel

Ettekandepäeva lõunavaheaja lõpus tõi lift koolimaja ülemisele korrusele Ain Kaalepi, kelle saabumist saali ette ratastoolis aitas sujuvamaks muuta Elva linnapea abikaasa, ettevõtja Toomas Kams. Kõik tõusid rõõmsalt püsti ja aplodeerisid sünnipäevalapsele. Kohe kogunes tema juurde pikk järjekord õnnitlejaid.

Kui Toomas Kiho oli ette lugenud Eesti Vabariigi presidendi Toomas Hendrik Ilvese läkituse ja andnud üle tema nimel kunstipäraselt koostatud lillekimbu, pöördus Ain Kaalepi poole Soome Vabariigi presidendi Sauli Niinistö nimel soomepoiste pärimusühingu esimees Raimond Viik. Ain Kaalep kui soomepoiss pälvis Soome Valge Roosi Rüütelkonna esimese järgu medali. Taas tõusid ettekandepäevale kogunenud inimesed püsti.

Ettekandepäev jätkub Tartus

Kaalepi töö ja loomingu austajate tegevusrohke päeva teine pool viib nad Tartu kirjandusmajja, kus kell 17 kõnelevad kavakohaselt Hando Runnel, Maria-Kristiina Lotman, Märt Väljataga ja Arne Merilai. Päeva lõpetab luulekava Ain Kaalepi loomingust.

Ettekandepäeva on korraldanud ajakirja Akadeemia toimetus, Eesti kirjanduse selts, Eesti kirjanike liidu Tartu osakond ning Tartu ülikooli kultuuriteaduste ja kunstide instituut. Toeks on olnud Eesti Kultuurkapital, Tartu linnavalitsus ja Elva linnavalitsus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles