Lemmikõpetaja sai gümnasistide ülekaaluka poolehoiu

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Jaak Petersoni gümnaasiumi õpilaste lemmikõpetaja Kadri Ottenson.
Kristjan Jaak Petersoni gümnaasiumi õpilaste lemmikõpetaja Kadri Ottenson. Foto: Erakogu

Tartu Kristjan Jaak Petersoni gümnaasiumi õpilased otsustasid selgitada välja kooli kolm kõige paremat õpetajat, ent juhtus nii, et kõigis kolmes kategoorias sai ülekaaluka võidu eesti keele ja kirjanduse õpetaja Kadri Ottenson.

Ühel päeval otsustas kooli õpilasesindus, et õpilased peaksid valima enda lemmikõpetajaid ning neid tunnustama. Nii seatigi eesmärgiks anda esmakordselt õpilasesinduse poolt salajase hääletuse tulemusel välja kolm preemiat õpetajatele: «Aasta teerajaja», «Aasta innustaja» ja «Aasta pärl».

Kui hääletustulemused said kokku loetud, selgus, et lisaks õpilasesindusele andis veerand kooli 629-st õpilasest kõigis kategooriates oma hääle eesti keele õpetaja Kadri Ottensonile.

Kooli õppekvaliteedi juhi Anna-Liisa Blaubrüki sõnul tunnustasid õpilased eile lisaks kõigi lemmikõpetajale ka teisi esikuuikusse mahtunud õpetajaid.

Aasta õpetaja valimisel seadsid õpilased ise üles järgmised kirjeldused.

Aasta teerajaja on õpetaja, kes suudab andekad tippu viia ja ainealaselt nõrgema lapse viia uute teadmiste abil kõrgemate eesmärkide poole. Õpetaja, kelle tunnis ei magata, kelle tunnis leitakse alati iva. Tema tunnis omandab teadmisi ka see, kes üldse ei taha. Õpetaja, kelle õpetus algab seal, kus lõppevad õpilase teadmised.  Õpetaja, kelle jaoks on lisaks ainekavale olemas ka armastus aine vastu, mida ta soovib õpilaste jaoks arusaadavaks teha.

Aasta innustaja on õpetaja, kes annab lisaks teadmistele ka usu endasse. Õpetaja, kes avab maailma, näitab koolis kogutud teadmiste süsteemsust ja avardab maailmapilti. Kelle tunnis lisaks käsitletavale ainele haritakse tulevasi kodanikke. Õpetaja, kes näitab, et õppimine ei toimu vaid klassiruumis ja loengu vormis, vaid innustab uurima, leiutama, leidma ja avastama. Õpetaja, kes lisaks sellele, et ta on oma aine spetsialist, on ka haritlane.

Aasta pärl on õpetaja, kes on toeks ja vitamiiniks. Õpetaja, kes kuulab ära, pöörab tähelepanu ja märkab. Õpetaja, kes on soe ja hooliv. Õpetaja, kelle juures on hea nii halva kui hea tujuga. Õpetaja, kes saab aru, et vead on osa arengust ja eksimine on inimlik.

Blaubrük märkis, et Petersoni gümnaasium kutsub teisigi koole üles märkama häid pedagooge ka ise, väljaspool aasta õpetaja konkurssi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles