Ämmaemandad nõustavad naist ja tervet peret

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ämmaemand Mai Kangro on palunud kabinetis istet võtta teist last ootaval Aivi Ilaul, ta elukaaslasel Siim Suurmetsal ja pojal Rometil. Jutuajamiseks on aega terve tund.
Ämmaemand Mai Kangro on palunud kabinetis istet võtta teist last ootaval Aivi Ilaul, ta elukaaslasel Siim Suurmetsal ja pojal Rometil. Jutuajamiseks on aega terve tund. Foto: Sille Annuk

Üle 30 aasta sünnitusosakonnas ämmaemanda tööd teinud Mai Kangro oli eile enne oma esimest vastuvõttu üsna närvis – süda lausa tagus sees. «Ma olen terve öö ainult raamatuid lugenud,» tunnistas ta.


Jutt ei käi sugugi sellest, nagu oleks suurte kogemustega ämmaemand oma oskused ja teadmised äkitselt ära unustanud, vaid hoopis sellest, et nüüd töötab Tartu Ülikooli Kliinikumi naistekliinikus perekeskus, milles korraldavad omaette vastuvõtte ämmaemandad. Nii need, kes naistenõuandlas seni ikka on töötanud, kui ka need, kes on olnud naistel abiks sünnitusmajas. Nii nagu Mai Kangro.

Ämmaemand Mai Kangro ütles, et ta armastab oma tööd väga ning on alati uskunud, et just sünnitustuba on talle õige koht. «Nüüd olen aga veendunud, et mida varem ma enne sünnitust tulevase emaga hea suhte loon, seda parem,» ütles ta. «Ja õppida on siin palju.»  

Kogu pere sündmus

Mai Kangro esimesele vastuvõtule tuli terve pere: Aivi Ilau, kes saab teist korda emaks juuni alguses, ta elukaaslane Siim Suurmets ning poeg Romet. Siim Suurmets arvas, et see on ju loomulik, et niisugusel nõupidamisel, mis puudutab nende pere järgmist liiget, viibivad nad kõik koos.

Naistenõuandla juhataja Ursula Klaar, kes on kliinikumi perekeskuse loomise idee üks autoreid, ütles, et see aeg on ammu möödas, mil ämmaemandasse suhtuti kui naistearsti sekretäri.
«Nad on viis aastat õppinud ja kõrgelt haritud spetsialistid,» rääkis ka naistearst Pille Vaas. «Me usaldame neid täielikult, sest oleme neid ise samuti koolitanud.»

Iseseisvad ämmakad

Kliinikumi naistenõuandla on ämmaemanda vastuvõtte varem ka korraldanud, sest seadus seda lubab, kuid esialgu oli nõuandlas ruumi kahele kabinetile. Koos perekeskuse sünniga tekkis juurde veel kaks kabinetti, lisaks protseduuride tuba ning võimlemissaal.

Uue keskuse teenused on naiste sünnituseelsed ja -järgsed vastuvõtud, vastsündinute läbivaatus, imetamis- ja rasestumisalane nõustamine, perekool, vajadusel psühholoogi- ja hingehoidja teenus.

Naistearstid Ursula Klaar ja Pille Vaas ütlesid, et perekeskuse loomise plaan tekkis neil suvel, kui paistis, et kliinikumi endises traumapunktis leidub tühje ruume.

Perekeskus

• 25 ämmaemanda iseseisvad vastuvõtud, nõustamised, protseduurid, perekool.

• Ruumid on naistenõuandlas ja endises traumapunktis.

• Telefon 731 9100.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles