Vareslasi elab Tartus teadmata hulk

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varesed
Varesed Foto: Teet Suur/ Virumaa Teataja

Tartu vareslaste õhtused lennud on saanud peaaegu kohalikuks turismiatraktsiooniks, mida siia külla tulnutel soovitatakse kesklinna vaatama minna või mille eest hoiatatakse.


Tartu vareslaste rohkust saab ilmselt seletada suure hulga sobivate pesitsuskohtadega. Künnivaresed on oma lemmikuteks valinud Toomemäe ja Emajõe kallastel olevad pargid, sealsamas puuõõnsustes on kohad sisse võtnud ka hakid.

Kui palju neid linde siin kokku on, ei ole aga teada. Lihtsam on ajada künnivareste jälgi, sest nende tihedalt ühte kohta ehitatud kodud paistavad välja.

Paar aastat tagasi tegi Tartu Ülikooli tudeng Jaanis Lod­jak oma lõputöö jaoks künnivareste pesade loenduse ja sai kokku umbes viis ja poolsada pesa. Pesade arvu järgi aga ei saa sajaprotsendilise kindlusega öelda paaride arvu.

Et hakid pesitsevad aga juba valmis õõnsustes – puudes, hoonetes või isegi kõrgepingeliinipostide otsas – ja hallvaresed tahavad üksindust, siis on nende pesi raskem leida ja arvu palju raskem määrata.

Eesti Ornitoloogiaühingust öeldi, et vareslaste loendust Tartus tehtud ei ole ning pakkuda võib vaid spekulatsioone.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles