Hämmastavalt nutikad linnud

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus-Kaledoonia varesed ei oska mitte ainult tööriistu kasutada, vaid neid ka ise kättesaadavatest ese­metest teha.
Uus-Kaledoonia varesed ei oska mitte ainult tööriistu kasutada, vaid neid ka ise kättesaadavatest ese­metest teha. Foto: Internet

Vareslasi peetakse üheks nutikamaks sugukonnaks, näiteks vareste aju ja kehamassi suhe on sama, mis ahvidel ja koertel.


Üks vareseliik saab hakkama sellega, mida muidu teadaolevalt oskavad vaid inimesed ja mõned ahvid: oma eesmärgi saavutamiseks valmistavad nad tööriistu ja muidugi ka kasutavad neid.

Austraalia lähedal Uus-Kaledoonias elavale uuskale­doo­nia varesele (Corvus mone­du­loides) on tööriistade tegemine igapäevane asi.

Tööriistu kasutavad need linnud toidu kättesaamiseks, peamiselt surnud puidust sitikate-ussikeste väljaajamiseks. Selleks kasutavad nad puuoksakesi, lehti ja ka oma sulgi.

Vajadusel oskavad nad oksa täpselt sobivamaks kohandada – tahuvad seda nokaga lühemaks või peenemaks, eemaldavad segavaid lehti ja raage.

Oma tegevuse tõttu teadlaste huviorbiiti sattunud vareseid on viidud ka laborisse, et näha, milleks nad õieti võimelised on. Näiteks Aucklandi ülikoolis peideti karpi lihatükk ning varestele anti oksake, mis oli liiga lühike, et liha kätte saada. Piisavalt pikk oks aga pandi käeulatusest ära ning selle kättesaamiseks oli vaja kasutada just lühikest oksa.

Teadlaste hämmastuseks said peaaegu kõik katsealused liha kätte juba esimese korraga.

Vareste intelligentsust on märgatud mujalgi. Näiteks Iisraelis on nähtud neid saiakoorukesi vette visates kalu püüdmas, Austraalias on nad aga õppinud ära, et mürgise nahaga konna tuleb süüa kõhupoolelt, kus mürginäärmeid pole.

Siinsamas Tartus on aga nähtud hakki, kes sõidutee ületamiseks ei valinud mitte lendamist, vaid kasutas ülekäigurada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles